A Kaposvári Járási Ügyészség Barcsi Kirendeltsége öt rendbeli, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett uzsora bűntette miatt emelt vádat azzal a 44 éves férfival szemben, aki 50%-os kamatra nyújtott kölcsönt nehéz anyagi körülmények között élő, kiskorú gyermeket nevelő családoknak.

A büntetett előéletű férfi egy Somogy megyei községben 2016. évtől kezdődően úgy nyújtott kisebb összegű kölcsönt a sértetteknek, hogy a következő hónapban annak másfélszeresét követelte vissza. A különösen aránytalan mértékű uzsorakamatot az alacsony jövedelemből élő sértettek teljesen soha nem tudták visszafizetni, így hamarosan adósságspirálba kerültek, és egyre inkább rászorultak a vádlott által nyújtott újabb kölcsönökre.

A sértettek kiszolgáltatottságát kihasználva a vádlott 2020 májusáig több éven keresztül nyerészkedett öt rászoruló családon, akiktől összesen legalább két és fél millió forintot vett át, ezáltal őket további súlyos nélkülözésnek tette ki. A barcsi nyomozók végül 2020 májusában szereztek tudomást a vádlott bűncselekményeiről, akit elfogtak és őrizetbe vettek, míg az ügyészség kezdeményezésére a bíróság elrendelte a férfi letartóztatását.

Az ügyészség a Barcsi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az azóta is letartóztatásban lévő vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy amennyiben az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, a bíróság a szabadságvesztés tartamát négy évben állapítsa meg.

Címkék: uzsora, kölcsön, vádemelés, kék hírek