A Kaposvári Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat egy büntetett előéletű - továbbá közlekedési szabálysértés miatt két éven belül négyszer felelősségre vont - 37 éves férfival szemben, aki egy kaposvári forgalmas útkereszteződésben elkövetett közlekedési szabályszegése után a járőrök jelzésére nem állt meg, hanem hosszasan menekült előlük autójával, miközben számos veszélyhelyzetet idézett elő.

A vádiratban foglaltak szerint a vádlott - akivel szemben legutoljára kábítószerrel visszaélés miatt 3 év 8 hónap börtönbüntetést állapítottak meg - érvényes jogosítvány nélkül 2020 áprilisában Kaposváron, a Füredi csomópontban nem a megfelelő sávot használta kanyarodásra. A szabálytalanságot észlelték a közelben tartózkodó kaposvári járőrök és megkülönböztető jelzéseket használva intézkedni akartak a férfival szemben.

A vádlott megállás helyett azonban gyorsított és a Berzsenyi utca felé menekülni kezdett. A férfi menekülése során először a több sávos út melletti kerékpárútra hajtott fel, majd a kerékpárosokat - minimális távolságra - elkerülve folytatta útját vissza a főútra. Az úton a vádlottnak sikerült a piros jelzésnél várakozó autósok elé kerülnie, ezért 90-100 km/óra sebességgel haladt tovább.

A férfi a Berzsenyi utcából a Kontrássy utcán keresztül a belváros szűk és forgalmas utcái felé vette az irányt, ahol a következő veszélyhelyzetet azzal okozta, hogy a Bethlen téri körforgalomba balról hajtott be, amivel több járművet hirtelen megállásra, illetve kitérésre kényszerített.

Ezt követően a vádlott a Honvéd utcai lámpás kereszteződésben volt szabálytalan, amikor záróvonalat átlépve előzött, majd a megengedett sebességhatárt túllépve szlalomozott több sáv között Dombóvár irányába. Az erős forgalomban a járőrök ugyan szem elől tévesztették a férfit, ezért utasával együtt kocsiját egy kertvárosi részen hátra hagyva gyalog menekült tovább, de „győzelme” rövid ideig tartott, mivel még aznap este a kaposvári rendőrök előállították.

A vádlott őrizetbe vétele után letartóztatásba, majd bűnügyi felügyelet alá került szabadlábra. A férfi azonban nem sokáig tanúsított törvénytisztelő magatartást, pénzhamisítás bűntette miatt ismét letartóztatták 2020 októberében.

A visszaeső vádlottal szemben az ügyészség börtönbüntetés, közügyektől és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta.

(fotó és térkép: Somogy Megyei Főügyészség)

Címkék: pénzhamisító, ámokfutó, visszaeső, veszély, kábítószer, kék hírek