A Kaposvári Járási Ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére folytatólagosan elkövetett önbíráskodás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy büntetett előéletű 43 éves férfival és élettársával szemben, akik többször fenyegették és bántalmazták a velük egy háztartásban élő sértettet azért, hogy tőle pénzt szerezzenek a rezsiköltségre, aki a bántalmazás következtében maradandó sérülést is szenvedett.

A vádirat szerint a vádlottak 2018-ban költöztek abba a kadarkúti házba, ami a szellemi hanyatlásban szenvedő, rossz fizikai állapotú férfi és testvére tulajdona volt. Az élettársak meg akarták vásárolni az egész ingatlant, azonban csak a sértett testvérével kötöttek szerződést - a sértett tulajdonrésze végrehajtási joggal volt terhelve -, így a férfi továbbra is a házban maradt.

Az együttélés során a vádlottak és a sértett kapcsolata megromlott, köztük rendszeresek voltak a veszekedések, mivel a sértett nem akarta a rá eső közüzemi díjakat fizetni és elhanyagolta személyi higiéniáját.

2019 januárjában I. rendű vádlott elvette a sértettől bankkártyáját, majd fenyegetéssel a PIN kódot is megtudta és két alkalommal 27 ezer forintot vett le egy automatából. Miután a sértett letiltatta kártyáját, a vádlottak közvetlenül tőle szerezték meg a rezsi rá eső részét, fenyegetéseik és tenyérrel ütlegeléseik hatására a sértett összesen 260 ezer forintot adott át részükre.

I. rendű vádlott 2020 áprilisában felszólította a sértettet, hogy fürödjön meg, majd a vonakodó sértettet nemi szervénél fogva rángatta le ágyáról. A sérülést nem kezelték megfelelően, a sértett csak 10 nap múlva került kórházba, ahol megműtötték, de így is maradandó sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a bűnügyi felügyelet és távoltartás hatálya alatt álló I. rendű vádlottal szemben 7 év, a szintén távoltartás hatálya alatt lévő élettársával szemben 3 év 6 hónap börtönbüntetést indítványozott előkészítő ülésen történő beismerés esetén.

(fotó: Somogy Megyei Főügyészség)

Címkék: kegyetlen, ingatlan, sérült, kék hírek