A Somogy Megyei Főügyészség több tizennyolcadik életévét be nem töltött felügyelete alatt álló személy sérelmére elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt emelt vádat azzal a 38 éves nővel és 43 éves élettársával szemben, akik a hozzájuk szökött, kiszolgáltatott helyzetű lányokat prostitúcióra bírták rá, majd a bevételből tartották el magukat.

A vádirat szerint a 2000-ben született hányattatott sorsú lány interneten ismerkedett meg az asszony fiával, akivel párkapcsolatot létesített és rendszeresen kiszökött hozzájuk az intézetből. A biztonságos otthonra vágyó sértettet a megvádolt nő 2017 decemberében hivatalosan is családjába fogadta és a kiskorú gyámja lett. A sértett ekkor költözött be a vádlottak elhanyagolt, félkomfortos három helyiségből álló házába, ahová nem volt bevezetve a folyóvíz, így a tisztálkodási lehetőségek is korlátozottak voltak.

2018 tavaszán a vádlottak felvetették, hogy a sértett prostitúciós tevékenység folytatásával járuljon hozzá eltartásához és a családi kiadásokhoz, ezért a kiszolgáltatott fiatal lányt naponta kivitték a 61-es főút Inke és Vése közötti szakaszára és rábírták arra, hogy az út mellett szexuális szolgáltatást nyújtson az autósoknak. A nő - aki szintén dolgozott prostituáltként - óvszerrel is ellátta a fiatal lányt, továbbá telefonon is szervezett találkozókat jellemzően külföldi férfiakkal, akik a sértettet panziókba vitték. A szexuális szolgáltatás ellenértékét (ami alkalmanként 10.000 - 25.000 forint volt) a sértett mindig átadta a vádlottaknak.

A vádlottak 2019 nyarától, majd 2019 decemberétől még két, ugyancsak nehéz sorsú, intézetből szökött kiskorú lányt fogadtak be otthonukba, akiket - kiszolgáltatott helyzetükkel visszaélve - szintén szexuális szolgáltatás nyújtására vettek rá. A prostitúciós tevékenység ellenértékét a vádlottak ezektől a lányoktól is beszedték és megélhetésükre, valamint arany ékszerek vásárlására fordították.

A vádlottak cselekménye emberkereskedelmet valósított meg, mivel a létfenntartásukat biztosító családi háttérrel nem rendelkező, a vádlottakkal függőségi viszonyban lévő kiskorúakat vettek rá prostitúcióra függetlenül attól, hogy azt önként vállalták, viszont választási lehetőséggel nem rendelkező, kiszolgáltatott kiskorúak érvényes beleegyezést ehhez nem adhatnak.

Ilyen jellegű emberkereskedelem bűntette miatt jelenleg is több ügy van folyamatban a Somogy Megyei Főügyészségen.

A kiemelt tárgyi súlyú bűncselekményt öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény, ezért a főügyészég vádiratában előkészítő ülésen történő beismerés és tárgyalásról lemondás esetére 10-10 évi fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottakkal szemben.

Címkék: lány, futtat, szökött, emberkereskedelem, strici, intézet, prostituált, kék hírek