A Somogy Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, míg a Marcali Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 2019 év végén emelt vádat azzal a 46 éves marcali férfival és 63 éves apjával szemben, akiknek a bírósági ügyszakban egyesített ügyében a napokban hirdetett ítéletet a Kaposvári Törvényszék.

Az életellenes bűncselekmény miatt benyújtott vádirat lényege szerint az idősebbik vádlott haragudott a volt főnökére, akit 2019 júliusában egy marcali presszóban megütött. Miután erről a sértettek - apa és fia - tudomást szereztek, a fiatalabb férfi szóvá tette az idősebb vádlottnak a történteket, aki erre indulatosan reagált, megöléssel fenyegette meg őt, majd a szintén a presszóban italozó fiával együtt megpróbálták megütni a sértettet, aki azonban eredményesen védekezett és a földre lökte támadóit.

Ekkor az idősebb vádlott elővett egy bicskát és azzal - még a földön fekve - megvágta a fiatalabb sértett lábszárát, majd a sértett 79 éves édesapjának combján is metszett sérülést okozott, akit több alkalommal a felsőtestén is meg akart szúrni. A sértett igyekezett ezek elől kitérni, de az egyik szúrás így is elérte a hasa bal oldalát.

Az idős férfinak azonban még maradt ereje arra, hogy a lábszársérülése miatt kiszolgáltatott fiának segítsen az őt folyamatosan támadó fiatalabb vádlottal szemben, akit egy székkel terített a földre.

A két sértett közül az apa végül könnyű sérüléseket szenvedett, azonban az eredményes védekezése hiányában fennállt az életveszélyes sérülés bekövetkezésének lehetősége is, míg a fiának súlyos lábszári izomsérülése keletkezett.

(További részletek és videó az alábbi képre kattintva.)

A Marcali Járási Ügyészség vádirata szerint - még jóval a késeléses eset előtt - a fiatalabb vádlott élettársi kapcsolatra lépett egy marcali asszonnyal, akit az asszony korábbi kapcsolatából származó két kiskorú - a bűncselekmények kezdetén 13, illetve 14 éves - gyermekével együtt 2016-tól rendszeresen szidalmazott és bántalmazott. A vádlott terrorját megelégelve a sértettek végül 2018 szeptemberében költöztek el a marcali házukból, és tartózkodási helyüket mind a vádlott, mind annak apja előtt titkolták.

A két vádlott azonban 2019 áprilisában a nyomukra bukkantak, és az új lakóhelyükön is bántalmazták, késsel fenyegették, illetőleg a személyi szabadságukban korlátozták a sértetteket egészen addig, míg az anya hívására a rendőrök a helyszínre nem értek.

A bíróság előtt egyesített ügyekben a Kaposvári Törvényszék 2020. szeptember 9-én hirdetett ítéletet, melyben a nyomozás óta letartóztatásban lévő vádlottak bűnösségét a vádirattal egyezően állapította meg, és az idősebb vádlottat 6 év börtön fokozatú szabadságvesztésre, illetve 5 év közügyektől eltiltásra, míg többszörös visszaesőnek minősülő fiát 7 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá a feltételes szabadság lehetőségéből is kizárta.

Az ítélet ellen a Somogy Megyei Főügyészség az idősebb vádlott terhére, a büntetésének súlyosítása érdekében, míg a védelem részben felmentésért, részben enyhítésért jelentett be fellebbezést. Mivel az ítélet nem emelkedett jogerőre, ezért a vádlottak letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság fenntartotta.

Címkék: késel, presszó, fia, kegyetlen, apa, élettárs, verekedés, kék hírek