A Kaposvári Járási Ügyészség jövedéki termékre elkövetett költségvetési csalás vétsége miatt emelt vádat azzal a dombóvári házaspárral szemben, akiknél a nyomozók zárjegy nélküli dohányt találtak - írja közleményében a Somogy Megyei Főügyészség.

A házaspár 2019. decemberében Kadarkúton közlekedett a személygépkocsijával, amikor személyi sérüléssel nem járó közlekedési balesetet szenvedtek. A baleset miatt rendőri intézkedésre került sor, melynek során a járőrök 40 csomag, több mint 20 kg tömegű zárjegy nélküli vágott dohányt találtak a vádlottak autójában úgy, hogy annak eredetére nem tudtak magyarázatot adni.

A vádlottak otthonában ezután kutatásra került sor, melynek során további 2,5 kg vágott dohány került elő, amelyről szintén nem tudtak elszámolni a hatóságok felé. A vádlottak a jövedéki adó megfizetésének elmulasztásával több mint 400.000,-Ft vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek, melyet az eljárás alatt utólag megtérítettek.

Az ügyészség a visszaesőnek minősülő férfival szemben pénzbüntetés kiszabására, míg büntetlen előéletű feleségével szemben próbára bocsátás alkalmazására tett indítványt, mivel az ügyészség nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hogy a jövedéki adónemben okozott kárt megtérítették, amely lehetőséget adott a büntetés korlátlan enyhítésére.

A borítókép illusztráció

Címkék: zárjegy, Kadarkút, dohány, illegális, baleset, kék hírek