A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya egy hiánypótló kisfilmet készített, amelyben bemutatják, hogy mire érdemes figyelni a kerékpárunk tárolása során. A rendőrség tippjei a nyári idegenforgalmi szezonban különösen fontosak. A tavalyi év megegyező időszakához viszonyítva érezhetően megemelkedett a kerékpárlopások száma a megyében. A bűncselekmények közel fele a nyári időszakhoz és a balaton-parti településekhez köthető.

Íme a rendőrség bemutató videója:

Két perc a kerékpárlopások megelőzése érdekében

A somogyi rendőrök kisfilmmel hívják fel a figyelmet értékeink megőrzésére.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a bűncselekmények a szükséges óvintézkedésekkel megelőzhetők. Az értékek megóvása érdekében a bűnmegelőzési szakemberek az alábbiakat tanácsolják:

  • Távozáskor mindig zárja le kerékpárját! A megbízhatóság fontos, inkább egyszer vegyen minőségi zárat, mint kétszer kerékpárt!
  • Biciklijét lakatolja stabil tárgyhoz, a vázat és a hátsó kereket egyszerre rögzítve!
  • Ha hosszabb időre kell otthagynia kétkerekűjét, eldugott helyek helyett válasszon a forgalmas, jól kivilágított, közterületi kamera által is belátott lehetőségek közül!
  • A könnyen leszerelhető tartozékokat (szerszámok, lámpák, sportkulacsok, okos eszközök) ne hagyja a kerékpáron!
  • Lakása, nyaralója udvarán se hagyjon lezáratlanul, vagy felügyelet nélkül biciklit. A kertkaput nappal is zárja be, éjszakára pedig a zárt tároló jelenti a még nagyobb biztonságot.
  • Regisztráltassa kerékpárját a BikeSafe program keretében, melyet a rendőrség díjmentesen végez!
  • Amennyiben minden óvatosság ellenére bűncselekmény áldozatává válik, ne változtassa meg a helyszínt, és azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es segélyhívó számok valamelyikén!

Címkék: rendőrség, videó, kerékpár, lopás, kék hírek