A Kaposvári Járási Ügyészség 11 rendbeli nagy tárgyi súlyú – köztük jelentős értékre bűnszövetségben elkövetett – lopás és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat két – 43, illetve 36 éves – budapesti férfival szemben, akik olyan betöréses lopásokat követtek el Budapesten, illetve Somogy megyében, amivel közel 100 millió forintot zsákmányoltak.

A vádlottak – akik egyébként unokatestvérek – még 2019 októberében állapodtak meg abban, hogy betöréses lopásokat fognak elkövetni szervezetten. Ennek során külön a bűnelkövetésre szánt telefonokat szereztek be, amiken konspiráltan kommunikáltak egymással a bűncselekményekről, míg a betörések helyszínét gondosan feltérképezték, amit hozzájuk nem kapcsolható gépkocsikkal közelítettek meg.

A vádlottak a betöréssorozat időszakában több családi házat - köztük a Balaton Somogy megyei szakaszán található két ingatlant - törtek fel úgy, hogy több esetben az élesített riasztók sem tartották vissza őket; azokat hatástalanították, vagy egyszerűen megvárták, míg a riasztás miatt kiérkező távfelügyeleti járőrök elhagyják a helyszínt. Ezután a házakba behatolva elsősorban nagy értékű zsákmánnyal kecsegtető széfeket, illetve trezorokat kerestek, amiket még a helyszínen felfeszítettek, vagy magukkal vitték, ahogy tették azt egy több mint 300 kg. súlyú páncélszekrény esetében is.

A vádlottak a bűncselekmény elkövetése során nagy mennyiségű készpénzt, értékes arany – több esetben briliáns drágakövekkel díszített – ékszereket, történelmi arany pénzérméket, valamint nagy értékű karórákat zsákmányoltak; az egyik ingatlanból csak a jogtalanul eltulajdonított karórák értéke a 29 millió forintot is meghaladta. A vádlottak összesen 85 millió forint kárt okoztak a sértetteknek.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság által lefolytatott nyomozás során számos lopott értéket sikerült visszaszerezni, mivel a kutatások során a nyomozók feltártak egy olyan rejtekhelyet, ami az idősebb vádlott házában, az egyik fal mögött volt kiépítve. A rendőrség emellett gépkocsikat, köztük az elkövetéshez használt két autót, valamint a vagyonbiztosítás érdekében nagyobb értékű ingóságokat is lefoglalt az eljárás során.

Betörésekre szövetkeztek

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást indított lopás bűntett, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntett miatt ismer...

A vádlottak közül az idősebb férfi Magyarországon öt alkalommal volt már büntetve, de legutóbb Németországban ítélték el betöréses lopás miatt, ezért 3 év szabadságvesztésre ítélték, míg fiatalabb társa a bűncselekményeket betöréses lopások miatt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el.

Az ügyészség a két letartóztatásban lévő férfival szemben fegyház fokozatú szabadságvesztés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés és – az utazó bűnözői jelleg miatt – járművezetéstől eltiltás kiszabására, valamint az idősebb vádlott vonatkozásában 14 millió, míg fiatalabb társa esetében 13 millió forintot meghaladó összegű vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt.

Címkék: betörők, vádemelés, rendőrség, kék hírek