A Kaposvári Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat egy többszörösen büntetett előéletű férfival és két társával szemben, aki internetes csalások mellett hamis munkáltatói igazolásokkal is üzletelt.

A vádlottat különböző lopások miatt 2017 októberében 1 év 4 hónap szabadságvesztésre ítélték, azonban elhatározta, hogy még a börtönbe vonulása előtt bűncselekmények útján pénzt fog szerezni.

A vádlott ezért 2017 decembere és 2018 januárja között összesen hét sértettet ejtett tévedésbe az interneten feladott hirdetéseivel, melyekben olyan gépeket, illetve mobiltelefonokat kínált eladásra, melyekkel valójában nem rendelkezett. A férfi ilyen módon több mint 300.000,-Ft-ra tett szert.

A vádlott ezenkívül 2018 januárjában két, bejelentett munkahellyel nem rendelkező vádlott társának – egyiküknek 10.000,-Ft-ért ellenében – adott egy-egy olyan hamis munkáltatói igazolást, melyről tudta, hogy áruvásárlási hitel igényléséhez fogják felhasználni. A másik két vádlott a valótlan okiratokkal igényelt hitelkártyákkal egy-egy nagyobb értékű televíziót vásárolt; egyikük a hiteligénylést eleve azzal a szándékkal kezdeményezte, hogy azt nem fogja visszafizetni, ezért neki csalás miatt is felelnie kell.

Az ügyészség a jelenleg is börtönben lévő, többszörös visszaeső vádlottal szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás, míg társaival szemben felfüggesztett fogházbüntetés, illetőleg közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozta.

Címkék: csalás, ítélet, börtön, kék hírek