A Kaposvári Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és több rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat az ellen a 17 éves kaposvári fiatal ellen, aki közösségi oldalakon kicsalt személyes adatokkal rendelt értékes mobiltelefonokat azért, hogy azok értékesítésével jusson pénzhez.

A vádlott több közösségi oldalon kihívó női képek felhasználásával álprofilokat hozott létre azért, hogy férfiaktól ismerkedési szándékot színlelve kicsalja a személyes adataikat. A fiatal fiú ezután a megtévesztett férfiak által önként megosztott adatokkal az egyik mobilszolgáltató webshopjából - tudatosan a legértékesebb, illetőleg legkeresettebb készülékeket kiválasztva - mobiltelefonokat rendelt meg, majd miután a kézbesítést végző futárszolgálat munkatársai előtt több hamis okiratot aláírt, a telefonokat tovább értékesítette.

A vádlott összesen 8 személy adatait felhasználva rendelt meg - 330 ezer forint és 460 ezer forint közötti értékű - mobiltelefonokat, melyek közül azonban csak két készüléket vett át, de a szolgáltatónak így is több mint 600 ezer forint összegű kárt okozott.

Az ügyészség a vádlottal szemben büntetővégzés meghozatalára irányuló kezdeményezéssel - pártfogó felügyelet mellett - próbára bocsátás alkalmazására tett indítványt, valamint indítványozta a sértett szolgáltatónak okozott több százezer forintos kár megtérítését is.

Címkék: profil, kamu, mobiltelefon, csal, kék hírek