A Somogy megyei ügyészségeken folyamatosan bővül a telekommunikációs eszköz használatával megtartott eljárási cselekmények köre a rendkívüli járványhelyzetben, ennek keretében a Somogy Megyei Főügyészség büntetés-végrehajtás felügyeleti ügyészei a bv.-intézetben fogvatartottak ügyészi meghallgatását is a központosított videokonferencia rendszer használatával hajtották végre.

Magyarországon az ügyészség látja el a büntetések, az intézkedések, az egyes kényszerintézkedések, a rendbírság helyébe lépő elzárás és a szabálysértési elzárás végrehajtásának törvényességi felügyeletét. Ennek keretében a fogvatartott alapvető joga, hogy közvetlenül a fogva tartási helye szerint illetékes bv. felügyeleti ügyészhez fordulhat, és kérheti a meghallgatását.

A bv. felügyeleti ügyész a meghallgatásokról feljegyzést készít, és ha a fogvatartottal szemben tanúsított bánásmód tekintetében jogsértést észlel, megteszi a szükséges intézkedéseket a büntetés-végrehajtás szervezete felé, illetőleg ezen túlmenően is segíti a fogvatartottakat jogaik érvényesítésében.

képünk illusztráció
képünk illusztráció

A Somogy Megyei Főügyészség bv. felügyeleti ügyészeihez az elmúlt időszakban hét fogvatartott fordult kérelmi lappal, akiknek az ügyészi meghallgatására 2020. május 20. napján telekommunikációs eszköz használatával került sor. A Somogy Megyei Főügyészség 2019. évben átadott új épületében is kiépítésre került - az ún. VIKI projekt keretében megvalósított - központosított videokonferencia rendszer végpontja, ezáltal az ügyészek a rendkívüli járványhelyzetben személyes kontaktus nélkül, de a legszigorúbb adatbiztonsági követelményeket betartva tudták meghallgatni a kérelmezőket. 

A Siófoki Járási Ügyészség ügyésze a hét folyamán szintén telekommunikációs eszköz útján vett részt egy előkészítő ülésen, melyet a bíróság annak a prostitúciós tevékenység köré épült bűnbandának az ügyében tartott meg, ahol a két férfiből és két nőből álló csoport tagjai egymással összejátszva fosztották ki a prostituáltként dolgozó nők vendégét Siófokon.

Címkék: vádlott, fogvatartott, prostitúció, ügyészség, konferencia, börtön, videó, kék hírek