A Kaposvári Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a 41 éves férfival szemben, aki valótlan számlákkal csökkentette vállalkozása ÁFA fizetési kötelezettségét. 

A vádlott vállalkozása építési és bontási munkákkal foglalkozott, mellyel részt vett az egyik vasútvonal felújításában is. A cégnek az eredményes működés miatt nagyobb összegű adófizetési kötelezettsége keletkezett, ezért a vádlott annak érdekében, hogy a bevételei után fizetendő ÁFA összegét jogosulatlanul csökkentse, befogadott három darab, több mint 20 millió forint összegű számlát olyan munkálatokról, melyeket ugyan elvégeztek, azonban számlák szerinti bontási és földmunkákat nem az azokat kiállító egyéni vállalkozó, hanem a vádlott saját cége végezte el. 

A vádlott a valótlan számlákat az ÁFA-bevallásában levonásba helyezte, és ezzel közel 4,5 millió forint kárt okozott az állami költségvetésnek. 

A vádlott a nyomozás során együttműködő magatartást tanúsított, és a bűncselekmény elkövetését beismerte, ezért az ügyészség az eljárást vele szemben 1 évre feltételesen felfüggesztette és kötelezte az okozott kár megtérítésére. 

Tekintettel azonban arra, hogy a vádlott az okozott vagyoni hátrányból csak 500 ezer forintot térített meg, ezért az ügyészség vádat emelt vele szemben, mely alapján a Kaposvári Járásbíróság büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban a vádlottat pénzbüntetésre ítélte. A büntetővégzés jogerőre emelkedett.

Címkék: csal, számla, trükk, büntetés, vállalkozás, ítélet, millió, adó, kék hírek