A Somogy Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat két - 38, illetve 40 éves - férfival és hat társukkal szemben, akik azzal, hogy a mezőgazdasági terményértékesítéseik után nem fizették meg a közterheket, több száz millió forint kárt okoztak az állami költségvetésnek.

A fiatalabb - korábban költségvetési csalás miatt már elítélt - férfi 2018 júliusától egy olyan céghálózatot hozott létre, melyen keresztül szlovén és szlovák cégektől általános forgalmi adó mentesen importált szójadarát és repcepogácsát Magyarországra úgy, hogy a vásárlási láncolatba olyan strómanként közreműködő vádlottak által névlegesen irányított cégeket iktatott közbe, melyek a belföldön tovább értékesített importáru után nem fizették meg az ÁFÁ-t. A költségvetési csalás elkövetésében aktívan közreműködött egy 45 éves érdi férfi is, aki a fiatalabb vádlottal együttműködve felvette a kapcsolatot a külföldi cégekkel, megrendelte az árut, majd szervezte annak fuvarozását és értékesítését.

A vádlott ebből a tevékenységéből több mint 1 milliárd forint árbevételt realizált, melynek 250 millió forint összegű adóvonzatát nem fizette meg az állami költségvetésnek.

Az idősebb vádlott, aki a bűncselekmények elkövetésének idején szabadult Horvátországban egy adó- és vámcsalás miatt kiszabott szabadságvesztésből, előbb tanácsokkal segítette fiatalabb társát, majd 2018 októberétől maga is kiépített egy számlázási láncolatot, amivel két gazdasági év alatt több mint 110 millió forint kárt okozott általános forgalmi adó nemben.

A férfit a cégháló felderítése után őrizetbe vették, majd az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a letartóztatását is. 

Az ügyészség a költségvetési csalásban aktívan részt vevő három vádlottal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a szabadságvesztés tartamát 8-8 évben, illetőleg a fiatalabb vádlottnak segédkező férfi esetében 4 évben állapítsa meg, ha a bűncselekmények elkövetését előkészítő ülésen beismerik.

Az ügyészség a három vádlottal szemben összesen 359 millió forint összegre vagyonelkobzás elrendelését is indítványozta.

Címkék: millió, áfa, mezőgazdaság, csal, kék hírek