Rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt ismét vádat a Kaposvári Járási Ügyészség három fiatalkorú fiúval szemben, akik a Somogy megyében lévő intézetben számos - köztük súlyos - bűncselekményt valósítottak meg társaik és nevelőik sérelmére.

A 2014 óta az intézetben elhelyezett 16 éves I. rendű vádlott a vádirat szerint 19 rendbeli bűncselekményt követett el. 2018 júniusában egy zöldséges üzletből emelt el 600 ezer forint készpénzt, de az otthonban is többször lopott az intézetis társainak szobáiból ruhaneműket, illetve egyik vádlott társával az intézet tárolójából az ablakrácsot kifeszítve légfrissítőt és rovarirtó sprayt, amikből a hajtógázt kiengedték és belélegezték.

Az I. rendű vádlott a nevelőotthonban rendszeresen leckéztette és ok nélkül, szórakozásból bántalmazta a nála kisebb és fizikálisan gyengébb társait, akik között volt olyan sértett, akit több alkalommal ököllel vert meg, egy másikat pedig maró folyadékkal öntött arcon, valakit háta és lába masszírozására kényszerített, de voltak, akiktől erőszakkal vagy közvetlen fenyegetéssel szerezte meg ruháikat, cipőjüket, telefonjukat.

A vádlott nem csak az intézetis társaival volt agresszív, hanem többször nevelőire is rátámadt, így az egyik gyermekfelügyelőt azzal fenyegette meg, hogy késsel fogja megszúrni, mikor a férfi megakadályozta, hogy verekedjen.

2019 júniusában a vádlott a nevelői szobába ment, mert meghallotta, hogy nevelttársa az édesanyjának telefonál, így az asztalra ülve sorolni kezdte, hogy milyen dolgoknak a megküldését kérje. A szobában tartózkodó nevelőnő ekkor a vádlottat távozásra szólította fel, aki azonban a sértettre támadt, mellbe lökte és a nyakában lévő kulcstartó pántnál fogva rángatta, miközben trágár szavakkal szidalmazta.

Az ügyészég a letartóztatásban lévő I. rendű vádlottal szemben - amennyiben az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri - 4 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztés büntetést és 4 év közügyektől eltiltást indítványozott.

Címkék: nevelőotthon, intézet, kegyetlen, ver, börtön, lop, kék hírek