A Kaposvári Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a 32 éves nővel szemben, aki vezetésre alkalmatlan pszichés állapotban okozott balesetet Fonyódon, majd segítségnyújtás nélkül a helyszínt is elhagyta.

A vádlott - akinek a vezetői engedélyét pszichotikus tünetei miatt már korábban visszavonták - 2019 augusztusában Fonyód „Lakó- és pihenőövezet” táblával védett részén, egy strand melletti utcában - a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel - közlekedett a gépkocsijával, amikor megkezdte az előtte haladó autó előzését, melyben négyen utaztak. A vádlott az előzés során nem tartott kellő oldaltávolságot, ezért nekiütközött az előzött gépkocsinak, melyet ugyan észlelt, de lassítás nélkül továbbhajtott. A sértetti gépkocsiban ülő négy fiatal sérülés nélkül megúszta az esetet, az autójukban viszont anyagi kár keletkezett.

A vádlott alig pár száz métert tett meg a baleset után, amikor áttért az ellentétes forgalmi sávba, ahol ekkor három kerékpáros közlekedett. A kerékpárosok észlelték a vádlott nagy sebességgel közeledő autóját, ezért közülük ketten a kerékpárjukat hátra hagyva a járdára menekültek, de harmadik társuknak már nem volt ideje kitérni, így a vádlott a biciklijével együtt elütötte.

A vádlott ekkor ismét segítségnyújtás nélkül hagyta el a helyszínt, azonban nem jutott messzire, mivel az egyik gumiabroncsa kilyukadt, illetve - miután visszatért a saját sávjába - túlkormányozta a gépkocsiját, és felhajtott az úttest jobb oldalán lévő partoldalra, ahol leszakadt a lökhárítója. A vádlott ezután az út melletti fás-bokros részen hagyta az autóját, azonban a fonyódi rendőrök rövid időn belül azonosították és még aznap este elfogták.

Az elgázolt sértettnek maradandó fogyatékossággal járó súlyos - többek között a sípcsont és az egyik kézcsont törésével, valamint idegsérüléssel járó - sérülései keletkeztek.

Az ügyészség a büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetését beismerő és azt megbánó vádlottal szemben börtön fokozatú - végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett- szabadságvesztés kiszabását indítványozta, valamint indítványt tett arra is, hogy a bíróság a vádlottat - alkalmatlansága miatt - végleges hatállyal tiltsa el közúti járművezetéstől.

Címkék: pszichiátria, jogosítvány, sérül, sofőr, baleset, kék hírek