A csalók az utóbbi napokban személyesen is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet. Hatósági személynek kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy ingatlan fertőtlenítést hajtanak végre, vagy a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek, illetve idős személyek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel.

Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják.

Mindig tartsa szem előtt, hogy:

  • A koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható.
  • A vásárlás módjától függetlenül, mindig ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát.
  • Fogjon gyanút, ha orvosi felszereléseket kínálnak, vagy a járvány-helyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel, vagy erre hivatkozva személyes adatait kérik, a hivatalos szervek (pl.: önkormányzatok vagy a háziorvos nevében). A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel.
  • A hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait és folyamatos – személyes kontaktust mellőző – kapcsolattartás keretében tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről.
  • Kérjék a hozzátartozók az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, házba, kertbe. Ez nem csak a csalók elkerülését, hanem a betegség terjedésének megelőzését is jelenti.
  • Előzzük meg az ún. „unokázós” csalásokat. Ha a hozzátartozóra hivatkozik az idegen, azonnal ellenőrizzék vissza, hogy igaz-e amit mondtak!
  • Amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon!

Tájékozódjon mindig hiteles forrásból!

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: átverés, koronavírus, rendőrség, kék hírek