A Kaposvári Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette, személyes adattal visszaélés vétsége és csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a 43 éves kaposvári férfival szemben, aki testvére adatainak felhasználásával csalt ki nagy értékű mobiltelefonokat, hogy azok értékesítésével pénzhez jusson.

A vádlott - aki korábban már volt büntetve - sem állandó munkahellyel, sem a megélhetését biztosító jövedelemmel nem rendelkezett, ezért elhatározta, hogy csalások elkövetése révén fog pénzhez jutni. Ennek érdekében az egyik webshopban három alkalommal élt vissza testvére személyes adataival, melynek során a nevére megrendelte a legértékesebb, érdemi önerő kifizetése nélkül kiválasztható mobiltelefonokat úgy, hogy erről testvére nem tudott, és az egészről már csak akkor értesült, amikor a mobilszolgáltató a vételár behajtása érdekében kereste őt. A vádlott a webshop üzemeltetőjének 1 millió forintot meghaladó kárt okozott.

A vádlott ezen kívül egyik régi ismerősét is átverte. A sértettnek egyik találkozásuk alkalmával azt adta elő, hogy külföldi használt autók importjával foglalkozik, és most lehetőség van egy kedvező áru gépkocsi megszerzésére, majd felajánlotta, hogy azt közösen a vásárolják meg és értékesítsék. Az ismerős gyanakvását a vádlott azzal altatta el, hogy bemutatta neki a megvenni szándékozott autót is, holott azt az egyik ismerőse adta kölcsön a vádlottnak azzal a céllal, hogy javítsa meg. A vádlott a sértett pénzéből azonban autót nem vett, illetve azt többszöri felszólítás ellenére sem adta vissza, így a csalás révén közel 400 ezer forinttal gazdagodott.

Az ügyészség a vádlottal szemben - aki ellen csalás miatt más bíróságon is van folyamatban büntetőeljárás - börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy beismerése esetén a bíróság a szabadságvesztés tartamát 3 évben állapítsa meg.

Címkék: visszaél, csal, adat, webshop, okostelefon, mobil, kék hírek