A Kaposvári Járási Ügyészség eredményes fellebbezése után ítélték el azt a többszörösen büntetett előéletű férfit, akit nagy értékű műszaki berendezés alkatrészeinek ellopásához nyújtott segítséget.

A Kaposvári Járási Ügyészség vádiratának lényege szerint a két elkövető azért tört be az egyik kaposvári intézmény raktárába, hogy onnan nagy értékű műszaki berendezésekhez tartozó alkatrészeket lopjanak el. Ehhez nyújtott segítséget a vádlott, aki telefonon folyamatosan tartotta a kapcsolatot a két betörővel, tanácsokat adott a berendezés szétszereléséhez, illetőleg a riasztó hatástalanításához, majd amikor a biztonsági rendszer működésbe lépett, biztosította őket, hogy segíti a menekülésüket és elszállítja őket a helyszínről. 

Az elsőfokú bíróság azonban úgy értékelte, hogy a vádlott magatartásának nem volt segítő szerepe a bűncselekmény elkövetésében, ezért a férfit az ellene bűnsegédként elkövetett lopás bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

Az ítélet ellen a Kaposvári Járási Ügyészség a vádlott bűnösségének megállapítása érdekében fellebbezést jelentett be, melynek indokaival a másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék egyetértett és a bizonyítékokból helyes ténybeli következtetést levonva eltérő tényállást állapított meg, mely alapján a vádlottat 1 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bűnösség kérdésben eltérő bírói döntések miatt megnyílt a harmadfokú perorvoslat lehetősége, ezért a Somogy Megyei Főügyészség a büntetés súlyosítása, míg a védelem felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

A harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla a Kaposvári Törvényszék ítéletét helybenhagyta, ezáltal a vádlott bűnösségét megállapító ítélet jogerőre emelkedett.

Címkék: bűnrészes, riasztó, lop, tolvaj, kék hírek