A Somogy Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat három szerb állampolgárságú férfi ellen, akik 5 kg heroint szállítottak Siófokra azzal a céllal, hogy a kábítószert Magyarországon értékesítik.

A vádlottak között vezető szerepet vivő 67 éves férfi baráti viszonyban volt egy Siófokon lakóházzal rendelkező magyar férfival, akivel megállapodott abban, hogy a Szerbiában beszerzett heroint ismerőse ingatlanában fogja raktározni addig, amíg azt magyarországi kapcsolatain keresztül továbbértékesíti. A vádlott ennek érdekében beszerzett egy kisbuszt, melyben a karosszéria átalakításával olyan rekeszeket alakíttatott ki, amikben a kábítószer rejtve szállítható. Még arra is ügyelt, hogy a táróhelyeket erős szagú, a kábítószer-kereső kutyák megtévesztésére alkalmas szilikon ragasztóval vonja be.

a Somogy Megyei Főügyészség felvétele
a Somogy Megyei Főügyészség felvétele

A férfi ezután megbízott két másik szerb férfit azzal, hogy a heroint juttassák el ismerőse siófoki ingatlanába. A három vádlott ezután a közöttük lévő kapcsolat leplezése érdekében 2019 márciusában külön-külön léptek be az ország területére, majd a szállítást végző két férfi az éjszakát egy Csongrád megyei hotelben töltötte.

A két szállításért felelős vádlott másnap, a hajnali órákban indult útnak Siófok felé, ahová kora reggel érkeztek meg. Itt a magyar férfi irányításával megkezdték a 10 darab, egyenként 0,5 kg tömegű téglatest formájúra préselt heroin kipakolását, ekkor azonban a rendőrök rajtuk ütöttek, a kábítószert lefoglalták, míg az elkövetőket elfogták.

Az ügyészség az elfogásuk óta letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság annak tartamát a vádlottak beismerése esetén 10 évben állapítsa meg. A magyar férfi - aki az eljárás egy részében személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt állt - az eljárás során megromlott egészségi állapota miatt nem tud részt venni az eljárásban, ezért a vele szemben indult büntetőeljárás elkülönítésre került. 

Címkék: letartóztat, kábítószer, elfog, drog, Siófok, Balaton, kék hírek