A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága látja el a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartással kapcsolatos ügyészi jogköröket a megye területén. Az ügyintézési tapasztalatok szerint egyre gyakrabban veszik igénybe a családon belüli erőszak áldozatai ezt a jogintézményt.

A 60 napra elrendelhető megelőző távoltartás - mely nem keverendő össze a büntetőeljárásban alkalmazott távoltartással - kérelemre vagy hivatalból induló polgári nemperes eljárás, mely igen gyakran a rendőrség által alkalmazott, 72 órára elrendelhető és a bántalmazóval szembeni azonnali fellépést lehetővé tevő ideiglenes megelőző távoltartást követi.

Az ügyészséget az eljárásban fellépési jog illeti meg, melyet a Közjogi Szakág a szűkös időkeret ellenére - a bírósági eljárásban olykor csak néhány óra áll rendelkezésre az indítvány megtételére - is gyakorol. Így az ügyészség a távoltartás elrendelésére tett indítványt abban az esetben, amikor egy Kaposvár környéki községben élő anya kezdeményezett távoltartást italozó életmódot folytató élettársával szemben, aki nemcsak őt, hanem korábbi kapcsolatából származó tinédzser korú lányát is bántalmazta, ezért a fiatal több alkalommal nem mert hazamenni otthonába.

Az ügyészi fellépés két fő mérlegelési szempontja a törvényesség és a bántalmazott érdekeinek védelme, így ez esetben a Közjogi Szakág nemcsak a polgári bíróság előtt járt el, de büntetőeljárást is kezdeményezett a Kaposvári Járási Ügyészségen, ahol kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt nyomozást rendeltek el.

A Közjogi Szakág a gyermekvédelmi jelzőrendszer részeként amennyiben a gyermekek veszélyeztetettségére utaló körülményt észlel, jelzést intézhet a gyermekjóléti szolgálathoz, de szélsőséges esetben a gyermek védelembe vételét, vagy akár ideiglenes hatályú elhelyezését is kezdeményezheti a gyámhatóságnál. Az ügyészség jelzéssel élt akkor is, amikor egy Balatonhoz közeli faluban az apa rendszeresen a gyermekei jelenlétében bántalmazta az anyát, rövid ideig még egy háztartási gép zsinórjával is fojtogatta.

Fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak a testi, de a pszichés-lelki bántalmazás is megalapozhatja a megelőző távoltartás elrendelését. 

A megelőző távoltartás hatékony eszköz lehet az eldurvult családi kapcsolatok megfékezésére, mivel ha annak szabályait a bántalmazó megszegi, azzal szabálysértést követ el, mely miatt a rendőrség az elkövetőt őrizetbe veheti és gyorsított eljárásban bíróság elé állítja, ahol akár 60 nap szabálysértési elzárást is kiszabhatnak vele szemben. 

A jogintézmény növekvő jelentőségét jól mutatja, hogy míg 2019. évben 77, addig 2020 januárjában már 18 esetben megelőző távoltartási ügyben jártak el az ügyészek.

Címkék: család, távoltartás, erőszak, kék hírek