A Somogy Megyei Főügyészség aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és közveszélyokozás bűntette miatt nyújtott be vádiratot azzal az 52 éves férfival szemben, aki bosszúból gyújtotta fel ismerősei szalmabáláit, illetve melléképületeit.

A többszörös visszaeső vádlott 2018 májusában szabadult és szülőfalujába, Öreglakra költözött vissza, ahol a börtönviselt férfi a falubeliekkel többször is konfliktusba került.

A vádirat szerint a vádlott 2019 februárjában az éjszakai órákban ittasan elhatározta, hogy haragosain bosszút áll, ezért először az otthonához közel lakó család portájának hátsó udvarába ment, ahol a nála lévő gyufával három helyen is meggyújtotta az ott elhelyezett szalmabálákat. A férfi látta, hogy a takarmány nagy lánggal ég, azonban távozott a helyszínről. A tüzet az egyik szomszéd észlelte, ő ébresztette fel a háziakat.

Kis idő elteltével a vádlott annak az ismerősének a családi házához ment, aki őt lopás miatt feljelentette. A férfi bosszúból itt a főépülethez épített melléképületben tárolt szalmát gyújtotta meg, amit a házban alvó öt személy nem vett észre, őket az időközben a másik helyszínre riasztott tűzoltók keltették fel. A gyújtogatással - a melléképület teljesen kiégett - a tulajdonosnak bő két- és félmillió forintos kára keletkezett.

A vádlott ezt követően még egy ingatlannál okozott tüzet, ahol a melléképületre felfutott száraz növényzetet gyújtotta be, majd a helyszínről elmenekült. A házban alvó házaspár kutyájuk ugatására ébredt fel, ekkor észlelték a felcsapó lángokat. A tűz miatt a melléképület tetőszerkezete leégett, a keletkezett kár kétmillió forintban határozható meg.

A férfi által okozott tűz mindhárom esetben nemcsak a meggyújtott ingatlanok főépületeire, hanem a szomszédos épületekre is átterjedhetett volna szakszerű oltás hiányában.

Az ügyészség a vádlottal szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Címkék: gyújtogat, bosszú, börtön, visszaeső, kék hírek