A Nagyatádi Járási Ügyészség 2019 novemberében gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt az iraki állampolgárságú 32 éves férfit, akit embercsempészés előkészületének bűntettével vádoltak meg.

A vád lényege szerint az iraki állampolgárságú - egyébként az Olasz Köztársaság területén tartózkodási engedéllyel rendelkező - férfi 2019 októberében egy közvetítőn keresztül elvállalta nyolc illegális határátlépő elszállítását Magyarországról Olaszországba. A vádlott gépkocsijával a magyar-horvát határszakasz közelében, Őrtilos és Szentmihályhegy között várakozott egy előre egyeztett találkozási ponton, amikor a rendőrök előbb a határt illegálisan átlépő nyolc iraki állampolgárt, majd a vádlottat is elfogták. A vádlott letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte.

A Nagyatádi Járásbíróság a bíróság elé állított vádlott bűnösségét a váddal egyezően állapította meg, akit ezért 1 év 4 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélt, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, azonban a vádlott kiutasítását - az ügyészi indítvány ellenére - nem rendelte el.

A Nagyatádi Járási Ügyészség az ítélet ellen a vádlott terhére, súlyosabb büntetés kiszabása és kiutasítás elrendelése miatt jelentett be fellebbezést.

A Somogy Megyei Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartva, a Kaposvári Törvényszékhez intézett másodfokú indítványában kifejtette, hogy a vádlott az olasz tartózkodási engedélye ellenére sem tekinthető az Európai Unió területén szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személynek, ezért a vádlottat - mivel az országban tartózkodása nem kívánatos - ki kell utasítani.

Címkék: kiutasít, migráns, iraki, embercsempész, bevándorlás, bíróság, illegális, Somogy, kék hírek