A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van az emberek felelőtlen viselkedése és a jég tulajdonságainak nem megfelelő ismerete miatt - figyelmeztetnek a somogyi katasztrófavédők.

A szabadvizek jegén tartózkodni csak a kijelölt helyeken és csak a megfelelő jégvastagság (legalább 12 cm) mellett biztonságos, mégpedig akkor, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viszont TILOS a természetes vizek jegén tartózkodni, folyóvíz jegére lépni pedig sohasem biztonságos!

Sokan nem is gondolnák, de a tavak medre gyakran tele van hőforrásokkal, sok helyen a beömlő kisebb-nagyobb csatornák, patakok, sőt áramlatok is olvaszthatják a jeget. Ezeken a helyeken különösen figyelni kell, mert a jég vastagsága – noha nem feltétlenül látszik –, akár több centiméterrel is vékonyabb lehet, mint máshol.

A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat!

Jó tanácsok azok számára, akik mégis a jégre merészkednének:

- Egyedül soha ne menjenek a jégre kikapcsolódni, legalább ketten, optimális esetben hárman legyenek! Így tudnak egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.

- Ha ismeretlen a jégfelület vastagsága, akár kopogtatással vizsgálják meg azt!

- Kerüljék a repedéseket, töréseket!

- Tartsák meg a kellő távolságot egymás között a jégen!

- Recsegéssel „jelez” a jég, ezt mindig vegyék komolyan!

- Ha megreped a jég, akkor feküdjenek hasra és lassú mozdulatokkal kússzanak a part felé!

- Több személy együttes sportolása esetén pihenéskor is tartsák be a szükséges távolságot.

- Ha az elővigyázatosság ellenére mégis megtörténne a baj, a rendkívüli hidegben még inkább számít minden perc, amivel hamarabb érkezik a segítség. Fontos tudni, hogy még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben 15 percnél többet: ennyi idő alatt kell a segítségnek megérkeznie, különben annak, aki jég alá került, már nem sok esélye van a túlélésre.

- Csak az alapvető biztonsági szabályok ismeretében lehet szakszerűen és biztonsággal elvégezni a bajba jutott mentését. Mindig szem előtt kell tartani, hogy veszélyes körülmények között kell segítséget nyújtani, amely során a segítségnyújtó is könnyedén bajba kerülhet, ezért beszakadás esetén azonnal a tűzoltók segítségét kell kérni!

(forrás és fotók: somogy.katasztrofavedelem.hu)

Címkék: beszakad, , veszély, Deseda, jég, Balaton, kék hírek