A Siófoki Járási Ügyészség rablás, súlyos testi sértés és hamis vád miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt 21 éves letartóztatott férfit, aki 2019. december 7-én éjszaka kirabolta azt a rehabilitációs otthont, ahol korábban huzamosabb ideig élt.

A vádlott szociális nehézségei miatt két éven keresztül volt lakója a Siófok környékén működő rehabilitációs otthonnak, így annak működési rendjét ismerte, tisztában volt azzal is, hogy az épületben hol tartanak nagyobb összegű készpénzt.

A vádlott azzal a céllal jelent meg az intézetnél, hogy onnan pénzt szerezzen. A férfi a bűncselekmény elkövetése elött már az intézmény területén több ruháját kicserélte ott talált darabokra, majd egy késsel a nála lévő kötött sapkát is kivágta azzal a céllal, hogy álcázza magát.

Ezután - már fején a csuklyával - a bezárt épületrészből kopogással kicsalta az ott dolgozó szociális munkást, akit azért, hogy az irodában elzárt pénz átadására kényszerítsen, több alkalommal ököllel arcon ütött. Miután a sikoltozó, segítségért kiabáló sértett ellenállását megtörte, a vádlott elengedte a nőt, majd magához vett egy lemezkazettát, melyben több mint 1,5 millió forint készpénz volt.

A vádlott ezt követően gyalogosan a szomszédos községbe ment, ahol a menekülést folytatva vonatra szállt, azonban a Siófoki Rendőrkapitányság járőrei az egyik vasútállomáson elfogták és őrizetbe vették. A vádlott ekkor még azt mondta a rendőröknek, hogy a rablást a rehabilitációs otthon egy másik lakója követte el, akit ilyen módon hamisan vádolt a bűncselekmény elkövetésével.

A 2020. január 7-én megtartott tárgyaláson a Siófoki Járásbíróság - osztva az ügyészség álláspontját - a férfit a váddal egyezően mondta ki bűnösnek, ezért vele szemben 6 év börtön fokozatú szabadságvesztést és 6 év közügyektől eltiltást szabott ki, valamint fenntartotta a férfi letartóztatását is. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette.

Címkék: rehabilitációs, rabol, otthon, fiatal, bíróság, kék hírek