A készenléti állomány legidősebb és a legfiatalabb hivatásos tűzoltója

Somogy megye legidősebb hivatásos tűzoltója a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokaként szolgál. Ő 1968-ban látta meg a napvilágot és 24 éve tűzoltó. 30 évvel később, 1998 novemberében született a megye legfiatalabb tűzoltója, aki közel két éve tartozik a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományához.

Legnagyobb gyakorlat

Olyan lehetőséget kaptak a tűzoltók Somogyban, amely ritkán adatik meg. Valós körülmények között gyarapíthatták tudásukat Buzsák-Csisztapusztán, ahol a szabadtéri tüzek megelőzését célzó szakmai konferencia részeként tartottak nagyszabású gyakorlatot 2019. február 26-án. A beavatkozó állomány egy 30 hektáros, magas füves vegetációval borított területen gyújtott tűzzel állt szemben Buzsák külterületén. Hatalmas lángokkal égett a száraz fű és a nádas, ahol többféle oltási technikát alkalmazva tehették próbára felkészültségüket a tűzoltók. A tűz megfékezésére a terület széliránnyal ellentétes oldalán ellentüzet gyújtottak, oltottak több vízsugárral és kéziszerszámokkal egyaránt.

Legnagyobb szabadtéri tűzeset

2019. április 4-én nyolc településről érkeztek tűzoltók Fonyód mellé, hogy a 260 hektáros sűrű náddal és sással benőtt területen pusztító tűz oltási munkálataiban részt vegyenek. A lápos, mocsaras, körülményesen bejárható helyszín egy részét csak gyalogosan lehetett megközelíteni. Az egységek munkáját tovább nehezítette a szeles időjárás is, amely újból és újból felszította a már alábbhagyó lángokat. A beavatkozás végül több mint egy teljes napot vett igénybe és mintegy 160 hektáron sikerült megmenteni a berek élővilágát.

Legtöbb riasztás egy napon

Az országon 2019. július 27-én szombaton éjszaka átvonuló, felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel kísért zivatarlánc komoly károkat okozott Somogy megyében is. A rendkívüli időjárás következtében vasárnap 52 műszaki mentésben vettek részt a megye tűzoltó egységei. A viharos időjárás okozta károk elhárításán szinte folyamatosan dolgoztak a tűzoltók. 48 alkalommal kidőlt fát, leszakadt faágat távolítottak el az egységek, négyszer pedig szivattyúval kellett beavatkozni ezen a napon Somogyban. Legtöbb feladata a kaposvári hivatásos és a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltóinak akadt, de a megye más részein is gyakran vonultak az elemi csapás következményeinek felszámolásához az egységek.

A legtöbb megmentett ember

2019. október 31-én csütörtökön este tűz ütött ki egy szállodaépület alagsori szaunájában Siófokon, a Beszédes József sétányon. A város hivatásos tűzoltói érkeztek elsőként a helyszínre, majd Pétfürdőről, Székesfehérvárról, Veszprémből, Balatonfűzfőről és Kaposvárról jött további tűzoltói segítség. Az egységek három vízsugárral oltották a füsttel telítődött szauna lángjait, emellett átvizsgálták az alagsor helyiségeit is. Az oltással párhuzamosan a tűzoltók megkezdték az épületben tartózkodók kimenekítését. Először az erkélyen rekedt embereket hozták le magasból mentővel, később, az épület átszellőztetése után pedig már a lépcsőház is alkalmassá vált a további mentésre. Az egységek végül minden, a tűz keletkezése idején bent tartózkodót, összesen 123 embert menekítettek ki épségben a szállodából.

Címkék: leg, megment, katasztrófavédő, tűzoltó, Somogy, kék hírek