A Marcali Járási Ügyészség kifosztás bűntette miatt - a bűncselekmény elkövetésétől számított 72 órán belül - bíróság elé állította azt a 28 éves, többszörösen büntetett előéletű marcali férfit, aki elvette a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes sértett értékeit, majd lopás vétsége miatt is gyorsított eljárást kezdeményezett ugyancsak egy többszörösen büntetett 44 éves férfi ellen.

Az első ügy vádlottja 2019 december 8-án a déli órákban Marcali belvárosában haladt, amikor felfigyelt a fűben fekvő ittas sértettre. A vádlott látásból ismerte a férfit, fel is segítette a földről, közben észrevette a nadrágzsebében tartott pénztárcáját. A vádlott ekkor a tárcát - benne 7.500 forint készpénzzel - kivette a sértett zsebéből, majd az ittas férfit magára hagyva távozott a helyszínről.

A sértett azonban rövid időn belül észlelte pénztárcája eltűnését, így az egyik járókelőtől segítséget tudott kérni.

A rendőrök két órán belül elfogták és őrizetbe vették az elkövetőt. A bíróság az ügyészségi indítványnak megfelelően 1 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit.

A másik ügyben a vádlott - miután lopásért 2019 szeptemberében jogerősen 2 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélték - 2019 októberében Tapsony külterületéről gépkocsival lopott a sértett által már szállításra előkészített tűzifát 215 ezer forint értékben. A jogtalanul eltulajdonított fát nagybátyjához vitte - aki nem tudott arról, hogy az bűncselekmény elkövetéséből származik -, így a fa lefoglalásával az elkövetési érték megtérült.

A Marcali Járásbíróság a 2019. december 13-án megtartott tárgyaláson - az ügyészi állásponttal egyet értve - a többszörös visszaeső vádlottal szemben 1 év 6 hó börtönbüntetést szabott ki és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Címkék: kifoszt, ittas, börtön, lop, tolvaj, kék hírek