A Kaposvári Járási Ügyészség korábban bűnszövetségben és csoportosan elkövetett kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a két - 24 és 40 éves - Budapest környékén élő nővel szemben, akiknek az ügyében a Kaposvári Járásbíróság 2019. december 10-én hirdetett ítéletet.

A két egymással jó ismerősi viszonyban lévő vádlott 2018 júliusa és 2019 januárja között összesen 13 idős embert fosztottak ki, melynek során több mint 4,5 millió forinttal károsították meg őket úgy, hogy egyikük valamilyen valótlan indokra hivatkozva lekötötte a sértettek figyelmét, míg ezalatt társa átkutatta a lakásukat, ahonnan jellemzően ékszert és készpénzt vett el.

A bűncselekményeket szervezetten elkövető vádlottak az ország egész területén tevékenykedtek, így Kaposvár mellett - többek között - Sopronban és Békéscsabán is követtek el kifosztásokat. Azonosításukat az is nehezítette, hogy az egyik elkövető több bűncselekménynél is megváltoztatta a külsejét, így póthajat viselt, illetőleg mobiltelefonon keresztül folyamatosan tartották a kapcsolatot egymással.

A Kaposvári Járásbíróság - az ügyészi álláspontot nagyrészt osztva - több rendbeli minősített kifosztás bűntettében és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat, ezért a különös visszaesőnek minősülő fiatalabb - több bűncselekményben részt vevő - nőt 6 év 10 hónap börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, és a feltételes szabadság lehetőségéből kizárta.

Az idősebb vádlottal szemben - aki a bűncselekményeket szintén különös visszaesőként követte el - a bíróság 5 év börtönbüntetést, 7 év közügyektől eltiltást és 3 év közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki azzal, hogy egy korábbi büntetéséből engedélyezett feltételes szabadságát is megszüntette.

Az ítélet nem jogerős, - mert az egyébként súlyosnak tűnő kiszabott büntetés tartama nem éri el a középmértéket - az ügyészség súlyosításért, míg a védelem felmentésért fellebbezett.

Címkék: visszaeső, kifoszt, ítélet, idős, kék hírek