A Somogy Megyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat azzal az 54 éves férfival szemben, aki egy szociális otthonban tört szobatársa életére.

Az egyaránt súlyos pszichés megbetegedésben szenvedő vádlott és sértett 2019 februárjában a szociális otthonban lévő szobájukban tartózkodtak, amikor tisztázatlan okból a vádlott rátámadt a sértettre, akit az ágyára döntött és fölé hajolva, szemből két kézzel fojtogatni kezdett.

A szolgálatban lévő ápoló észlelte a történteket és megpróbálta lehúzni a vádlottat a sértettről, de nem járt sikerrel. Az ápoló ekkor segítséget hívott, mire az egyik gondozó egy határozott mozdulattal lerántotta a vádlottat a már levegő után kapkodó sértettről.

A szociális intézmény részéről ezután értesítették a rendőrséget és mentőket, majd a vádlottat és a sértettet egyaránt kórházba szállították.

Az elvégzett szakértői vizsgálatok alapján a vádlott kóros elmeállapota miatt nem büntethető, azonban tartani kell attól, hogy hasonló erőszakos bűncselekményeket fog elkövetni, ezért az ügyészség - a törvényi előírásoknak megfelelően büntethetőséget kizáró ok miatt - a vádlott felmentésére, és vele szemben kényszergyógykezelés elrendelésére tett indítványt.

Címkék: pszichés, szociális otthon, kényszergyógykezelés, kék hírek