A Kaposvári Járási Ügyészség 12 rendbeli - több esetben milliós összegre elkövetett - csalás miatt emelt vádat azzal a 39 éves büntetett előéletű mezőszemerei férfival szemben, aki országszerte számos mezőgazdasági vállalkozót ejtett tévedésbe valótlan hirdetéseivel.

A korábban csalás miatt már elítélt vádlott 2018 decemberétől kezdődően kezdett valótlan hirdetéseket feladni az interneten, melyben olyan nagy értékű mezőgazdasági gépeket - köztük traktorokat, nehézpótkocsikat, de még úthengereket is - kínált eladásra, melyekkel valójában nem rendelkezett. A vádlott a nem létező munkagépeket jelentősen a piaci ár alatt hirdette meg, így sok érdeklődő figyelmét felkeltette, sőt volt olyan hirdetés, mellyel több sértettet is tévedésbe ejtett.

A vádlott a vevőktől minden esetben előleg vagy a vételár egészének előre utalását kérte, ezért négy pénzintézetnél nyitott bankszámlát, majd az összegek beérkezése után a sértettek számára elérhetetlenné vált és hirdetést törölte. A vádlott 2019 áprilisáig összesen 12 sértettet ejtett tévedésbe, akiknek 50 ezer forinttól 1,6 millió forintig terjedő kárt okozott. A vádlott a csalássorozat révén több mint 4,5 millió forinttal gazdagodott.

A vádlottat végül a kaposvári nyomozók 2019 áprilisában elfogták, majd az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyészség az azóta is letartóztatásban lévő vádlottal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a vele szemben korábban kiszabott három felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását rendelje el. Az ügyészség indítványt tett arra is, hogy ha a vádlott bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri, a bíróság a szabadságvesztés tartamát 3 év 6 hónapban határozza meg.

Címkék: hirdetés, munkagép, cég, mezőgazdaság, trükk, hamis, online, csal, internet, kék hírek