A Somogy Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 61 éves nő és három társa ellen, akik mezőgazdasági tevékenységhez igénybe vehető állami támogatásokat szereztek meg jogosulatlanul.

Az I. és II. rendű vádlottak jártassak voltak pályázatírásban, így jól ismerték az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból mezőgazdasági tevékenység megkezdéséhez igénybe vehető támogatás elnyerésének feltételeit. A vádlottak tudták azt, hogy valamennyi feltételnek - ilyen volt a speciális iskolai végzettség - sem ők, sem azok, akiknek nevében a kérelmeket benyújtották, nem felelnek meg.

Ennek ellenére az I. és II. rendű vádlott 2012, 2014 és 2015 években összesen 46 alkalommal hamis köz- és magánokiratokat nyújtottak be azért, hogy a támogatási összegeket jogosulatlanul megszerezzék, amelyhez III. rendű és IV. rendű vádlottak is segítséget nyújtottak.

A pályázatok nagyobb részét elutasították, illetve 8 alkalommal még azok elbírálása előtt I. és II. rendű vádlottak a támogatási kérelmeket visszavonták, azonban így is 100 millió forintot meghaladó összegű vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A Kaposvári Törvényszék halmazati büntetésül I. rendű vádlottat 5 évi, II. rendű társát 4 évi börtönbüntetésre ítélte. Jelen esetben a büntetéskiszabás során irányadó középmérték 10 év, ezért az ügyészség súlyosításért fellebbezést jelentett be.

Címkék: csal, támogatás, pályázat, kék hírek