A Kaposvári Rendőrkapitányság baleset- és bűnmegelőzési munkatársai október 14. és 18. között Kaposváron, Nagybajomban, Csökölyben és Somogysárdon is foglalkozásokat tartottak az iskolák tanulóinak. Az előadók tájékoztatást adtak a fiatalkori bűnözés veszélyeiről, a sérelmükre leggyakrabban elkövetett bűncselekményekről, valamint az áldozattá és elkövetővé válás megelőzési lehetőségeiről. A rendőrség szakemberei kihangsúlyozták az internet veszélyeit, a személyes adatok védelmét, valamint a közösségi oldalak és a „chat-programok” használatának biztonsági szabályait.

A rendőrök továbbá baleset-megelőzési előadások keretében hívták fel a gyermekek figyelmét, hogy az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos, hogy megfelelően legyen kivilágítva kerékpárjuk és használjanak láthatóságot segítő eszközöket. Testi épségük megóvása érdekében viseljenek sisakot és térdvédőt, valamint ügyeljenek a megfelelő öltözékre. Kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt szálljanak le kerékpárjaikról, és a forgalomba való bekapcsolódás előtt győződjenek meg annak veszélytelenségéről.

Az interaktív előadás során a tanulóknak lehetőségük volt feltenni kérdéseiket, továbbá megismerhették a különböző szituációkban tanúsítandó helyes magatartási formákat.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsai szülőknek, a gyerekeket kiemelten érintő internethasználattal kapcsolatosan:

  • Beszélgessenek el a gyermekekkel az internet hasznos használatának lehetőségeiről, hívják fel a gyerekek figyelmét a káros weboldalak veszélyeire!
  • Figyelmeztessék a gyerekeket, hogy a közösségi portálokra körültekintően helyezzenek el fényképeket, kerüljék a saját magukat vagy másokat kellemetlen helyzetbe hozó fotók/videók feltöltését, hiszen, amit egyszer feltöltenek az internetre, többé nem törölhető le, azokhoz bárki hozzáférhet, így azzal bármikor visszaélhet!
  • A különböző chat-fórumok – azon kívül, hogy rombolják a valódi emberi kapcsolatokat – veszélyeket jelenthetnek a gyermekek számára. A virtuális világban köttetett barátságok gyakran nem állnak közel a valósághoz és valódi, személyes kapcsolat nélkül sohasem lehetünk biztosak a másik oldalán ülő személyében.
  • A szülők feladata és egyben felelőssége, hogy nyomon kövessék a gyermekük által látogatott tartalmakat és azt lehetőség szerint, a kifejezetten ezt a célt szolgáló szűrőprogramokkal kontrollálják.

Címkék: bűnmegelőzés, előadás, iskola, rendőrség, kék hírek