A Kaposvári Járási Ügyészség fémkereskedelmi engedélyköteles anyagra elkövetett lopás bűntette miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a 23 éves kaposvári fiatalembert, aki ellen az osztrák rendőrség indított nyomozást, de a bűnügyet a magyar hatóságok fejezték be.

A vádlott 2018 januárjában és februárjában Kaposváron bérelt gépkocsikkal ment ki Ausztriába azzal a céllal, hogy ott lopásokat kövessen el. Ekkor akadt rá egy karintiai cég telephelyére, ahol az egyik tároló értékes fémhulladékot tartalmazott. A férfi a telephelyről végül két alkalommal vitt el fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokat, elsősorban rézkábel darabokat, amiket később Magyarországon értékesített.

A vádlott az osztrák cégnek összesen 139 ezer forint kárt okozott.

A bűnügyben az osztrák hatóságok kezdték meg a nyomozást, azonban az eljárást később felajánlották a Legfőbb Ügyészségnek, mely az eljárás átvétele mellet döntött és annak lefolytatására - a vádlott lakóhelye miatt - a Kaposvári Járási Ügyészséget jelölte ki.

Mivel a büntetlen előéletű - jelenleg Németországban élő - vádlott a nyomozás során együttműködő magatartást tanúsított, a bűncselekmény elkövetését beismerte és azt megbánta, a Kaposvári Járási Ügyészség gyorsított eljárásban emelt ellene vádat. A Kaposvári Járásbíróság a 2019. október 8. napján megtartott tárgyaláson a vádlottal szemben - az ügyészi indítvánnyal egyezően - pénzbüntetést szabott ki és a vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet jogerős.

Címkék: telep, színesfém, ítélet, bíróság, lop, kék hírek