Évtizedes tapasztalatok alapján a nyári szántóföldi betakarítási munkálatok kifejezetten tűzveszélyes tevékenységnek számítanak. A tűzesetek megelőzése és a károk mérséklése érdekében komoly és sikeres erőfeszítéseket tettek ez évben is az együttműködő szervezetek.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatóságával együttműködésben május végén, az aratási szezon megkezdése előtt rendezett ismeretterjesztő konferenciasorozatot a mezőgazdasági termelők, a települések közbiztonsági referensei és az önkéntes tűzoltó egyesületek képviselői számára. A négy helyszínen: Kaposváron, Barcson, Marcaliban és Siófokon megtartott szakmai fórum vendégei megismerhették az elmúlt évek tűzvédelmi ellenőrzései során összegyűjtött tapasztalatokat, előadásokat hallhattak az aratásban résztvevő erőgépek megfelelő felkészítéséről, a gépek szabályos ellenőrzéséről és a betakarítási munkálatok tűzvédelméről. A gazdák tájékoztatást kaptak a szabadtéri tűzgyújtás szabályairól, az irányított égetés engedélyezésére vonatkozó előírásokról is.


a somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételei
a somogyi katasztrófavédők felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A katasztrófavédelem megelőző tevékenysége azonban nem merült ki csupán konferenciaszervezésben. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei már az aratást megelőzően és a munkálatok során is folyamatosan vizsgálták a betakarításban résztvevő gépek tűzvédelmi szempontból megfelelő műszaki állapotát, valamint ellenőrizték a tűzvédelmi előírások betartását a szántóföldeken. Somogy megyében általánosságban jellemző a gazdák szabálykövető magatartása, ami érthető, hiszen saját érdekeik is kívánják a biztonságot garantáló szabályok betartását.

Augusztus végéig több mint száz olyan ellenőrzést hajtott végre a tűzvédelmi hatóság a megyében, amely betakarításhoz köthető. Úgy tűnik, hogy idei évben sikeres volt a felkészítés és a megelőzés, hiszen a kalászos termények aratási és bálázási munkálatai során kiterjedt tűzeset nem fordult elő a megyében. 2019-ben eddig mindössze 13 alkalommal volt szükség a tűzoltók beavatkozására tarló-, gabona-, vagy mezőgazdaságigép tűzénél.

Nem szabad megfeledkezni azonban az érintettek előtt álló újabb kihívásokról, hiszen az elkövetkező hetek már a kukorica és a napraforgó betakarításáról szólnak majd a szántóföldeken. Ami a tűzveszélyes tevékenységnek köszönhetően szintén nagy odafigyelést igénylő időszak. A meleg és viszonylag száraz időjárás nemcsak a napraforgót és a kukoricát érlelte, de a vegetáció is száradt eközben. Ezért a betakarítási munkálatokban résztvevő gépek, berendezések tűzvédelmére továbbra is kiemelt figyelmet szükséges fordítani. A biztonság érdekében a betakarítási szezon végéig továbbra is számítani kell a munkálatok hatósági felügyeletére.

Címkék: aratás, betakarítás, traktor, tűz, kék hírek