A Kaposvári Járási Ügyészség több rendbeli lopás bűntette miatt emelt vádat azzal a három kaposvári férfival szemben, akik Szlovéniában elkövetett lopásokból jelentős összegű készpénzre és ékszerekre tettek szert.

A jelentős bűnözői múlttal rendelkező vádlottak egyikét korábban már elítélték egy Ausztriában elkövetett lopás miatt, a kiszabott 4 év börtönbüntetésből az eset előtt alig fél évvel szabadult.

A bűnbanda tagjai szervezetten, kifejezetten vagyon elleni bűncselekmények elkövetése céljából gépkocsival indultak Szlovéniába, ahol először egy Maribor melletti településen törtek fel egy családi házat. Ekkor több mint 200 ezer forint értékű valutát, és egymillió forintot meghaladó értékű ékszereket vittek magukkal.

Ezután egy osztrák határ mellett található, Mura-parti kisvárosba mentek, ahol szintén egy családi házba törtek be. A vádlottak az ingatlant teljesen felforgatták, így megtalálták a sértettek több millió forint értékű készpénzt rejtő széfjét és az ékszerekeit is, így zsákmányuk értéke pár ezer forint híján elérte a 8 millió forintot.

A három férfi ezután a lopott dolgokat az autójuk különböző pontjain - így a motorházban, a kesztyűtartóban, illetőleg a sebességváltó rudazata és a kardánbox műanyag burkolata alatti üregben - elrejtették, majd Magyarországra indultak.

A magyar rendőrök azonban nem sokkal az országba történő belépésüket követően közúti ellenőrzés alá vonták a gépkocsijukat, majd a lopott értékek felfedezését követően elfogták őket. Az ügyészség ezt követően a szlovén hatóságtól a büntetőeljárást átvette.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben - akik között visszaeső és a korábban elkövetett vagyon elleni bűncselekmények miatt különös visszaeső is található - börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság bűnösségük beismerése esetén a szabadságvesztés tartamát az egyik vádlott esetében 3 év 6 hónapban, míg a másik két vádlottal szemben 5 év 6 hónapban állapítsa meg.

A sértettek kára a magyar hatóságok gyors és hatékony intézkedése miatt teljes egészében megtérült.

Címkék: bűnbanda, készpénz, ékszer, külföld, visszaeső, betör, kék hírek