Múlt csütörtökön a karcagi Kossuth téren megrendezett ünnepélyes eredményhirdetéssel hivatalosan is véget ért a XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedő. A négy nap alatt huszonkilenc hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltócsapat összesen több mint százötven versenyzője mérte össze tudását és erejét. Élmezőnyben végzett az összetett csapatversenyben a Somogy megyét képviselő Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egysége.

A négy nap során a hivatásos tűzoltók két egyéni és egy csapatkategóriában versenyeztek Karcagon és Kunmadarason, az önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók pedig csapatban mutathatták meg felkészültségüket.

A megmérettetés az elméleti versennyel kezdődött. Hétfőn a hivatásos tűzoltók, másnap pedig a nem hivatásosok teljesítették ezt a versenyszámot. A gépjárművezetők KRESZ-tesztet, az irányító és beosztott tűzoltók elméleti feladatlapokat töltöttek ki.

Kedden az a húsz hivatásos tűzoltócsapat vetélkedett a repülőtér területén, amelyek korábban a területi fordulókon kivívták az indulás jogát. Az első állomáson egy feltételezett, de élethűen beállított baleseti szituációban kellett szabályos keretek között sérülteket menteniük az egységeknek. A második helyszínen egy körülbelül három méter mély medencéből kellett kimenteni egy eszméletlen, gerincsérült embert, míg a harmadik állomáson veszélyes anyag beazonosítása és favágás várt a versenyzőkre. Végül az utolsó állomáson egy égő épület adott munkát a hivatásos csapatoknak, itt a tűzoltóknak meg kellett határozniuk a behatolás helyét, majd a sűrű füsttel borított helyiségeket átkutatva megtalálniuk és kihozniuk egy sérültet, valamint egy gázpalackot.

Szerdán már a kilenc önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltóegység is feszítővágót és tömlőt ragadhatott a kunmadarasi reptéren. A feladatok ugyanazok voltak, mint előző napon a hivatásosok csapatversenyénél: a műszaki mentési állomást követően egy mélyből mentési feladatot kellett végrehajtani, majd veszélyesanyag-felismerés és favágás, valamint tűzoltás várt a résztvevőkre. Ezzel részben párhuzamosan a vezetéstechnikai pályán minden gépjárművezető összemérhette tudását.

A záró napon, Karcag főterén az egyéni versenyt rendezték meg beosztotti és irányítói kategóriában, ahová az a nyolc-nyolc tűzoltó jutott be, akik az elméleti feladatlapot a legkevesebb hibával töltötték ki. Az indulóknak elsőként egy ketrecben kialakított akadálypályát kellett teljesíteniük teljes védőfelszerelésben és légzőkészülékkel, ahonnan egy gázpalackot kellett feljuttatniuk a ketrec tetejére. Ezután egy ajtón kellett roncsolással átjutniuk, majd kategóriától függően egy füsttel telített sátorból kellett kihozniuk egy gázpalackot, vagy egy sérültet imitáló bábut. A tűzoltókra ezt követően sérült roncsból történő mentése várt, az irányítóknak ráadásul egy, az autóban elhelyezett edényről bárca alapján azt is meg kellett állapítaniuk, hogy milyen veszélyes anyag van benne. A megméretést vízsugárral végrehajtott „célba lövő” verseny zárta.

A II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedőt a Tatabányai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a XII. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőt pedig a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata nyerte meg, utóbbi így egy éven át őrizheti a verseny vándorserlegét. Negyedik helyet szerezte meg az összesített csapatversenyben a megyénket képviselő Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata.

Az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok csapatversenyében a tiszakécskei önkormányzati tűzoltó-parancsnokság diadalmaskodott. Az egységek mellett a tűzoltókat egyéniben is díjazták: irányítói, beosztotti és gépjárművezetői kategóriában is több különdíj talált gazdára.

A verseny zárásaként Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese értékelte a megmérettetést. Mint elmondta, az ország legkiválóbb tűzoltói vállalták a küzdelmet, akik a verseny során olyan szituációkat oldottak meg, amelyekkel minden szolgálatban találkozhatnak. A főigazgató-helyettes kiemelte, hogy eredménytől függetlenül minden induló nyertesnek érezheti magát, hiszen az egymástól tanult szakmai fortélyokat a mindennapi munka során is kamatoztatni tudja.

 

Címkék: szakma, tűzoltó, verseny, Kaposvár, kék hírek