Az ügy adatai alapján egy 42 éves nő és 34 éves férfi társa 2019 februárja és áprilisa között különböző mezőgazdasági erőgépeket hirdetett eladásra egy internetes apróhirdetési oldalon. A hirdetésekre jelentkezőket rábírta, hogy előre utalják el a megvásárolni kívánt termék árát, azonban a pénzükért nem kaptak semmit.

A rendőrök a beszerzett információk alapján azonosították a dunaújvárosi és dunaegyházi lakosokat, akiket csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki a Nagyatádi Rendőrkapitányságon. A két gyanúsítottat 2019. augusztus 27-én őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy az internet előnyei mellett sok veszélyt is rejt. Alkalmas arra is, hogy a csalók tévedésbe ejtsék az apróhirdetési oldalakat böngésző internetezőket.

Mindezekért az egyenruhások kérik, fogadják meg néhány tanácsukat:

- Amennyiben magánszemélytől kívánnak vásárolni, kérjenek bővebb tájékoztatást a termékről, az átvétel, a postázás, valamint a biztonságos fizetés lehetőségeiről!

- Minden esetben kérjenek olyan képeket, amelyeket az eladó készített! Kérjék el az eladó adatait, majd vegyék fel vele a kapcsolatot és hívják fel telefonon is!

- Vessék fel a személyes átvétel lehetőségét is! Amennyiben az eladó ezt elutasítja, úgy a személy hitelessége megkérdőjelezhető.

- Idegen személyeknek soha ne utaljanak, vagy küldjenek előre pénzt!

- Használják az utánvétes postázást!

- Az adásvételről folytatott beszélgetéseket, a telefonszámokat, email címeket, internetes adatokat mindig mentsék le, őrizzék meg!

Címkék: apróhirdetés, csal, trükk, internet, kék hírek