A Kaposvári Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 17 éves kaposvári fiatallal és három családtagjával – testvérével, édesanyjával és nagybátyjával - szemben, mivel a fiatalkorú vádlott 2018 év végén számos gépkocsit tört fel Kaposváron, majd az így megszerzett értékekből családtagjai orgazdaként részesedtek.

A tanulás iránt motiválatlan, iskolai évismételésre kényszerülő fiú 2018 novemberében kezdett el Kaposvár őrizetlen közterületi részein leállított gépkocsikat feltörni úgy, hogy az éjszakai órákban könyökével az autók ablaküvegét betörte, majd az utasteret készpénzt keresve átkutatta. A vádlottnak eleinte nem volt „szerencséje”, mivel az első három gépkocsiból mindössze egy üres pénztárcát tudott ellopni, azonban a negyedik autóban jelentős összegű készpénzre – 6.000.000 forintra és 1.050 euróra – bukkant.

A fiatalkorú vádlott a jogtalanul eltulajdonított készpénzt édesanyja és többszörösen büntetett előéletű nagybátyja – a III. és a IV. rendű vádlott - között szétosztotta, akik tudtak arról, hogy a készpénz bűncselekmény elkövetéséből származik. A két orgazda családtag a hirtelen jött milliós összegű pénzt gyorsan el is kezdte költeni; a vádlott édesanyja házat és lakberendezési tárgyakat vásárolt, míg a nagybátyja gépkocsit és ékszert vett, de még arra is futotta, hogy további családtagoknak ajándékozzon belőle.

A fiú a jelentős összegű zsákmány ellenére folytatta a lopásokat és 2018 decemberéig még további hat gépkocsit tört fel. Az egyik autóból ekkor is nagyobb értékhez jutott, mivel a feltört gépkocsiban több üveg, közel 140.000,-Ft értékű, minőségi, tömény szeszes ital volt. A fiatalkorú vádlott a még szintén fiatalkorú, de a vádemelés idején már jogerős javítóintézeti nevelését töltő testvérével 2019 januárjában követte el az utolsó bűncselekményt, ekkor egy üzemen kívül lévő siófoki étterembe törtek be.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő fiúval és testvérével szemben javítóintézeti nevelésre, édesanyjuk esetében felfüggesztett börtönbüntetésre, míg nagybátyjukkal szemben végrehajtandó börtönbüntetésre tett indítványt.

Címkék: feltörés, autó, kék hírek, kaposvár