A nyomozás adatai szerint a 38 éves férfi 2019. július 15-e és 19-e között több balatonlellei üzletet is felkeresett, magát tűzoltókészülék-hitelesítőnek kiadva. A csaló szakértelmet imitálva, a porral oltókat alaposan áttörölgette, a gondos műveletért pedig több tízezer forintot kért el, melynek átvételét hamis számlával igazolta.

A fonyódi rendőrök N. Károlyt 2019. július 22-én Balatonlellén fogták el, majd előállították a Fonyódi Rendőrkapitányságra. A nyomozók a férfit gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, és indítványozták letartóztatását. Az eljárás során felmerült, hogy a gyanúsított az ország különböző pontjain is követett el hasonló bűncselekményeket, így a Fonyódi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya várja mindazon személyek jelentkezését, akiket az elmúlt időszakban hasonló módon megkárosítottak.

A rendőrség kéri, hogy aki maga is a bűncselekmény áldozatává vált, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban további érdemleges információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Fonyódi Rendőrkapitányságon (8640 Fonyód, Vitorlás utca 2.), vagy hívja a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-82-502-700-as telefonszámon, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán, továbbá a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a trükkös csalások megelőzésére:

  • A trükkös csalók és tolvajok időről-időre visszatérnek megyénkbe, és új történettel, vagy új átveréssel próbálják áldozataikat megtéveszteni. Legyen Ön is bizalmatlan az idegenekkel szemben!
  • Amennyiben ismeretlen személyek magukat szolgáltató vagy valamely hivatal munkatársának kiadva szeretnének bejutni az Ön ingatlanába, úgy kérjen fényképes igazolványt tőlük. Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát.
  • Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót. Ne hagyja egyedül, vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket még rövid időre sem.
  • Sem a szolgáltatók, sem a hivatalok munkatársai nem kézbesítenek túlfizetésből adódó készpénzt, ilyen esetekben a többlet a következő esedékes számlákon kerül jóváírásra, illetve postai úton, vagy átutaláson kerül kifizetésre a különbözet.
  • A hivatalok alkalmazottjai sosem kérnek, és nem vesznek át készpénzt, vagy értéktárgyat az ügyfelektől! Megőrző, értékmentő szolgáltatást nem végeznek.
  • Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást (felújítást, javítást, stb.) kínálnak Önnek, és szándékában áll azt igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget. A szolgáltatás díját annak elvégzése után fizesse meg.
  • Amennyiben csalás áldozatává vált, haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen!

Címkék: átverés, balatonlelle, csaló, kék hírek