A Somogy megyében élő vádlottak közül négyen baráti kapcsolatban álltak, míg II. rendű vádlott III. rendű vádlott édesapja, így ő is jól ismerte a fiatalokat.

A huszonéves I. és VI. rendű vádlottak élénken érdeklődtek a második világháborús fegyverek és hadianyagok iránt, ezért 2016 elejétől fémkeresővel járták Somogy és Fejér megye harcokkal érintett területeit, majd az ott talált robbanóanyagot is tartalmazó eszközöket már a helyszínen vagy otthonukban jobbára szakszerűtlenül hatástalanították.

A vádlottak portyáik során több német és orosz robbanóanyag felhasználására szolgáló készüléket és robbanóanyagot találtak, amiket aztán otthonaikban engedély nélkül tartottak, így orosz repeszgránátot, bunkerromboló tüzérségi gránátot, ami több mint 5 kg (TNT) trinitrotoluol.

képünk illusztráció
képünk illusztráció

A vádlottak egyike sem rendelkezett fegyvertartási engedéllyel, ennek ellenére 2018 évtől lakóhelyükön illegálisan éles lőfegyvereket és lőszereket is tároltak, amiket egy vádlott társuk adott el háborús relikviákért cserébe.

A vádlottak közül hárman rendszeresen fogyasztottak Budapestről beszerzett marihuánát, mivel azonban azt drágán tudtak beszerezni, elhatározták, hogy saját maguk termesztik. 2017 szeptemberében a vádlottak a II. rendű vádlott bárdudvarnoki otthonának alagsorában termesztették a kábítószert. 

Az ügyészség valamennyi vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását és közügyektől eltiltást indítványozott.

Címkék: fegyver, gránát, kábítószer, drog, kék hírek