A Nagyatádi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésnek bűntette miatt emelt vádat egy nagykorpádi férfi ellen, aki olyan helyre vitt és rakott le veszélyesnek minősülő háztartási szemetet, ahol a hulladék elhelyezése nem volt engedélyezve.

A 33 éves vádlott 2019 áprilisában elhatározta, hogy megszabadul nagykorpádi otthonának garázsában felhalmozott háztartási hulladékoktól.

A férfinek a szemét elszállítására - annak mennyisége és nagysága miatt - nem volt alkalmas járműve, ezért ismerősétől kérte kölcsön terepjáróját és egy utánfutót, akinek nem mondta el, hogy mire kell neki a gépkocsi.

A vádlott a kölcsönkért utánfutós telepjáróval kétszer fordult, mire kihordta szemetét Nagykorpád egy hulladék elhelyezésére nem engedélyezett külterületére. A számtalan lom között volt egyebek mellett fémbödön, faszekrény, autógumi, kerékpárváz, hólapát, iskolai füzet, azonban veszélyes hulladéknak a vádlott által kidobott hűtőszekrény minősül, mert a benne lévő kémiai anyagok alkalmasak a környezet veszélyeztetésére.

A veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésnek bűntettét a törvény 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, ezért az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Címkék: veszélyes, ügyészség, hulladék, kék hírek