Június 11-13. között harmadik alkalommal rendezték meg Balatonföldváron a Hotel Jogarban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyesáru-szállításhoz kapcsolódó országos szakmai vetélkedőjét, amelyen a Somogy megyei csapat harmadik helyezést ért el.

A szakmai versenyre érkező kétfős csapatok az elmúlt években szervezett központi képzéseken és a gyakorlatban megszerzett tudásuk alapján készülhettek fel a megmérettetésre. A résztvevőknek az első napon elméleti tudásukról kellett számot adniuk: két órájuk volt arra, hogy kitöltsenek egy harminc kérdést tartalmazó tesztet, illetve kidolgozzanak egy esettanulmányt.


Forrás: BM OKFForrás: BM OKFForrás: BM OKFForrás: BM OKFForrás: BM OKFForrás: BM OKFForrás: BM OKFForrás: BM OKF
Forrás: BM OKF
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A második nap során a versenyzők gyakorlati feladatokon keresztül mérték össze tudásukat. Az egyik során azt mutatták be, hogyan kell szabályosan kiterelni a közúti forgalomból azt a járművet, amelyet ellenőrizni akarnak. A versenyszám értékelésénél fontos szempont volt a gépjárművezetővel történő kommunikáción túlmenően az intézkedéstaktikai elemek megfelelő alkalmazása és a biztonsági szabályok betartása. Ennél a feladatnál a mindenre kiterjedő értékelés érdekében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési szakembere is segítette a pályafelügyelők munkáját.

A pontgyűjtés további gyakorlati feladatok teljesítésével folytatódott. Ilyen volt a jármű rakományának, az úgynevezett küldeménydarabos szállításnak az ellenőrzése, de a veszélyes áru mennyiségének és az előírt biztonsági előírások betartásának vizsgálata is számított. Pontozták azt is, hogy a korábban elsajátított ismereteket miként tudják a versenyzők a gyakorlatban, csapatokban alkalmazni. A vizsgált járműveken több szabálytalanságot is fel kellett tárniuk a versenyzőknek.

A harmadik gyakorlati feladat a kényszerítő eszközök szabályos használatára irányult. A feltételezett eset során egy illegális, veszélyes árut szállító, jelöletlen személygépjármű esetében kellett eljárniuk a versenyzőknek. Az élethelyzet valósághű bemutatásában és a feladat szakszerű végrehajtásában a Terrorelhárítási Központ munkatársa is közreműködött.

Az összesített pontszámok alapján a versenyt a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte, a második helyezést Szabolcs-Szatmár-Bereg megye párosa érte el, harmadikként pedig a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság versenyzői – Borsos Tamás tűzoltó alezredes és Fülöp Péter tűzoltó alezredes – végeztek. A dijazottaknak a kupát, az okleveleket és tárgyjutalmakat Kovács Bonifác tűzoltó alezredes, országos iparbiztonsági főfelügyelő és Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató adta át.

Az idei versenyen a zsűri díjazta az egyéni teljesítményt is: az írásbeli és teszt, illetve az esettanulmány feldolgozása során Podholiczky Erik tű. százados, Nógrád megye versenyzője bizonyult a legjobbnak. A kitereléses feladatot Fejér megye csapata oldotta meg a legjobban, míg a kényszerítőeszközök használata terén a házigazda Somogy megye nyújtotta a legjobb teljesítményt.

Címkék: bronz, katasztrófavédő, veszélyes, vetélkedő, kék hírek