A Kaposvári Járási Ügyészség kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a két - 24 és 40 éves - Budapest környékén élő, egymással közeli ismerősi viszonyban lévő, kifosztás miatt már korábban is elítélt nővel szemben, akik az ország különböző részein, társasházban élő idős emberek sérelmére követtek el bűncselekményeket.

A módszer minden esetben azonos volt: az egyikük papírgyűjtésre vagy más valótlan indokra hivatkozva bekéretőzött a társasházban lakó sértettek lakásába, ahol az áldozat figyelmét lekötve egy olyan helyiségbe - jellemzően a konyhába vagy a fürdőszobába - terelte, ahonnan a lakásban történteket nem tudta nyomon követni, míg ezalatt társa a lakást átkutatta és az értékeket elvette.

Az elkövetők a felelősségre vonás elkerülésére is gondoltak; Budapestről kiindulva utazó bűnözőként az ország minden pontján, így többek Kaposváron, Sopronban, Debrecenben, Miskolcon, Békéscsabán és Kiskunfélegyházán követték el a bűncselekményeket, az elkövetés során folyamatos telefonos kapcsolatban voltak, sőt az idősebb, póthajat viselő vádlott a bűncselekmények elkövetése előtt a kiegészítőjét is eltávolította azzal a céllal, hogy a rendőrök egy rövid hajú nő után kezdjenek nyomozni.

Az elkövetők 2018 júliusa és 2019 januárja között összesen 13 idős embert fosztottak ki, melynek során több mint 4,5 millió forinttal károsították meg a sértetteket. A legnagyobb értékre Békéscsabán, egy 82 éves idős asszony kifosztásával tettek szert, akitől 979 ezer forint értékben tulajdonítottak el készpénzt és arany ékszereket.

A vádlottakat végül 2019 januárjában egy összehangolt akció keretében otthonukban fogták el a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói, majd őrizetbe vételük után az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a letartóztatásukat. 

Az ügyészség a vádlottakkal szemben - a halmazati és a különös visszaesőkre vonatkozó törvényi rendelkezések alkalmazásával - börtönbüntetés, járművezetéstől eltiltás és közügyektől eltiltás büntetések kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bűncselekmények beismerése esetén a fiatalabb vádlottal szemben 8 év, míg társával szemben 7 év börtön fokozatú szabadságvesztést szabjon ki a bíróság.

Címkék: papírgyűjtés, kifoszt, börtön, visszaeső, idős, kék hírek