A 2000-es évtől napjainkig 17 mérnökségi szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt. Ezen tragikus esetek közös jellemzője, hogy a munkaterületek mellett a vétkes sofőr nem tartotta be kihelyezett forgalmi jelzéseket, korlátozásokat és legtöbbször a megengedett sebességet is túllépte - írja közéleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A társaság az országos, mintegy 32 ezer kilométeres közúthálózaton 93 mérnökségén keresztül látja el a szükséges üzemeltetési és fenntartási feladatokat. A mérnökségeken – és így közvetlenül az utakon – mintegy 4000 munkavállaló dolgozik nap mint nap balesetveszélyes körülmények között.

Biztonságunk az Ön kezében van! - ifj. Dénes László története

2016. szeptember 3-án ifj. Dénes László az M0-s autóúton útellenőri feladatait látta el. Az útellenőri napló kitöltése közben egy kamion az autója hátuljába csapódott ezzel lesodorva őt a pályáról. László nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A 2000-es évtől napjainkig 17 mérnökségi szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt.

A gyorsforgalmi utakon csak 2018-ban 83 baleset történt munkavégzéses útszakaszokon. Az elmúlt öt évben pedig 30 olyan eset fordult elő, ahol közutas munkavállaló is érintetté vált. A legtöbb baleset a munkaterület kezdeténél történik: vagy nem engedik be az elfogyó sávból az autósok egymást vagy figyelmen kívül hagyják az előjelzéseket, hogy hamarosan munkaterület következik és ezért becsapódnak a munkavégzők közé. Ilyenkor a legjobb esetben is zúzódások, könnyebb sérülések alakulnak ki, de gyakoriak a súlyos, 8 napon túl gyógyuló esetek és előfordult már halálos baleset is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az esetek gyakorisága miatt, a balesetveszélyes helyzetek kialakulási lehetőségének minimalizálására és munkavállalóinak védelmében már tavaly országos figyelemfelhívó kampányt indított „Biztonságunk az Ön kezében van!” címmel. Országszerte összesen száz óriás molinót helyeztek ki a szakemberek forgalmasabb útszakaszok felett, emellett a társaság valamennyi útellenőri autóján is látható a kampány fő üzenete. Most viszont több személyes videó is készült balesetben érintett munkavállalókkal, illetve gyászoló családtagokkal.

Biztonságunk az Ön kezében van! - Jobbágy Krisztián története

2018. május 17-én az M0-a autóúton egy jobbról előző kamionos elütötte Jobbágy Krisztiánt munkavégzés közben. Munkatársunk 35 éves korában a helyszínen életét vesztette. A 2000-es évtől napjainkig 17 mérnökségi szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt.

A társaság ezekkel a videókkal szeretné hangsúlyozni, hogy ezek az emberek nem útakadályok, hanem olyan elkötelezett szakemberek, akik veszélyes helyen dolgoznak, és nagyrészt a közlekedőkön múlik, hogy mindkét fél sértetlenül térjen haza - írják közleményükben.

Címkék: figyelemfelkeltés, Közút, közlekedésbiztonság, kampány, videó, kék hírek