Több mint 80 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez képest a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által a faanyag kereskedelmi láncban végzett ellenőrzések száma, amelynek eredményeként a hatósági zár alá vett, illetve elkobzott illegálisan forgalomba hozott faanyag több mint tízszerese (mintegy 130 kamionnyi) lett a 2017. évinek, a kirótt bírságok pedig háromszorosára, közel 38 millió forintra emelkedtek - derült ki a Nébih honlapján közzétett összesítőből.

A hivatal összesítése szerint a legmagasabb bírságokat tavaly Tolna (11 millió forint) és Baranya (8,9 millió forint) megyében rótták ki, az illegális fakitermelés kockázata Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében volt a legmagasabb.

Tavaly a hatóság szakemberei csaknem 2500 telefonhívást fogadtak és 1500-nál több elektronikus levélre válaszoltak az ügyfelek megkeresései alapján.

A Nébih kéri a lakosságot, hogy amennyiben gyanús vagy illegális faanyag kereskedelmet észlelnek, azt haladéktalanul jelezzék az eutr(kukac)nebih.gov.hu e-mail címen.

Címkék: faanyag, kereskedelem, tűzifa, illegális, kék hírek