Gyanúsítottként hallgattak ki egy nyomdai alkalmazottat a történelemérettségi-tételek kiszivárgása miatt indított eljárásban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, a 40 éves férfi beismerő vallomást tett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata szombat délután a rendőrség honlapján.

A közleményben felidézték: az idei középszintű történelemérettségi feladatainak "idő előtt történt nyilvánosságra kerülése" miatt korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt indult nyomozás.

Jelezték: az eljárásban az NNI munkatársai két nap alatt azonosították a gyanúsítottat, egy 40 éves nyomdai alkalmazottat, aki beismerte a cselekmény elkövetését.

A tájékoztatás szerint még folyik a bizonyítékok gyűjtése, így további információt nem közölnek az ügyben.

Az Oktatási Hivatal (OH) a szerdai történelemérettségi ügyében még a vizsga napján büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Az írásbeli vizsga megkezdése után ugyanis bejelentést kaptak arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelemérettségi feladatsorának esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették.

Az OH aznap este azt közölte, a történtek ellenére nem kell megismételni a történelem írásbeli érettségi vizsgát.

Az eduline.hu oktatási portál korábban arról írt, hogy a szerdai történelemérettségi után sok helyen közzétettek egy olyan korábban készült screenshotot (képernyőfotót), amelyen szerepelnek a középszintű történelemérettségi esszétémái.

Címkék: kiszivárgás, érettségi, történelem, kék hírek