A Siófoki Járási Ügyészség vádemelését követően a Siófoki Járásbíróság ítéletet hirdetett annak a 22 éves balatonszabadi férfinak az ügyében, aki a vádirat szerint 2019 februárjában Zamárdiban csavarhúzót szegezett egy 93 éves asszony torkának azért, hogy a házban lévő értékeket adja át, de az idős sértett kitartó ellenállása és segélykiáltásai miatt végül üres kézzel távozott.

A felfegyverkezve, a bűncselekmény elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérletével vádolt férfi a nyomozás során mindvégig tagadta az 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény elkövetését.

Az előkészítő ülésen az ügyész a vád lényegének ismertetése és a bizonyítékok megjelölése után 7 év fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt arra az esetre, ha a vádlott a bűncselekmény elkövetését az előkészítő ülésen beismeri. Az indítvány előterjesztését követően az addig tagadó vádlott beismerő vallomást tett, melyet a bíróság végzésével elfogadott, így az ítéletét már az előkészítő ülésen - tárgyalás tartása nélkül - meghozhatta.

A Siófoki Járásbíróság ítéletében a különös visszaeső vádlottat - az ügyészi indítvánnyal egyezően - 7 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész, illetőleg a vádlott és a védő is tudomásul vette, ezért az első fokon jogerőre emelkedett.

Címkék: elfog, rabló, Zamárdi, Balaton, kék hírek