A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint a 70 éves siófoki D. János, a 68 éves budapesti B. Gyula és három szerb társa a gyanú szerint rendszeresen csempésztek heroint Magyarországra, aminek eladását B. Gyula irányította. A kábítószer beszerzése és az országba szállítása a szerb férfiak feladata volt, a drogot egy kisbusz hátsó kerekei mögött kialakított tárolókban rejtették el.

2019. március 30-án reggel D. János siófoki otthonába érkezett a kisbusszal két szerb férfi. Éppen a kocsi egyik kerekét szerelték le, amikor a budapesti rendőrök rajtuk ütöttek. Elfogásuk után a nyomozók megtalálták az elrejtett, több mint 5 kiló nagy tisztaságú heroint, melynek piaci értéke megközelíti a 100 millió forintot. A drogon felül a rendőrök a kisbuszt és egy másik autót is lefoglaltak.

A hálózat harmadik szerb tagját egy kispesti panzióban fogták el, akinél több mint 10 ezer eurót találtak. Az eladásért felelős B. Gyulát XV. kerületi otthonában fogták el, tőle informatikai eszközöket, 440 ezer forintot és egy autót foglaltak le.

A BRFK Felderítő Főosztályának nyomozói az öt férfit kábítószer-kereskedelem bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

A Fővárosi Törvényszék MTI-hez ejuttatott tájékoztatása szerint Budai Központi Kerületi Bíróság hétfői, nem jogerős végzésében egy hónapra elrendelte négy ember letartóztatását, valamint ötödik társuk bűnügyi felügyeletét augusztus 1-ig. 

A szerb gyanúsítottaknál - mivel semmilyen magyarországi kötődésük nincs - a bíróság szerint tartani lehet attól, hogy kényszerintézkedés nélkül a hatóságok számára elérhetetlenné válnának. Az idős magyar gyanúsítottak közül egyiküknél felmerült a bűnismétlés veszélye, ezért a bíróság a védői indítvány ellenére indokoltnak tartotta a letartóztatást. A másik férfi a bírósági döntés értelmében lakóhelyét csak külön engedéllyel hagyhatja el.

Címkék: Budapest, kábítószer, drog, Siófok, Balaton, kék hírek