A Kaposvári Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott azzal a gyanúsítottal szemben, aki 4,5 millió forint kárt okozott az állami költségvetésnek, de a bűncselekmény elkövetését beismerte és vállalta a vagyoni hátrány megtérítését.

Az új Büntetőeljárási törvényben a korábban vádemelés elhalasztásaként ismert intézményt a feltételes ügyészi felfüggesztés váltotta fel, mely lehetőséget teremt az ügyészségnek arra, hogy kisebb tárgyi súlyú bűncselekmények miatt, a bírósági eljárást elkerülve az eljárást felfüggessze és a gyanúsított részére olyan magatartási szabályt – így különösen a sértettnek jóvátétel adását, az okozott kár megtérítését – írjon elő, amely hatékonyan képes orvosolni a bűncselekménnyel okozott sérelmet.

Az intézmény vitathatatlan előnye - a gyorsaság és a költséghatékonyság mellett - az, hogy az elkövetőt érdekeltté teszi a jogkövető magatartás tanúsításában és a jóvátétel teljesítésében, ugyanis ha az eljárás felfüggesztésének tartama alatt elkövetett szándékos bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatják ki, vagy a vállalt magatartási szabályt nem teljesíti, az ügyészség folytatja az eljárást, és a törvényi feltételek megléte esetén vádat emel ellene.

A saját vállalkozását vezető férfi ellen azért indult büntetőeljárás, mert a valóságban el nem végzett munka után kiállított költségszámlákat helyezett el a könyvelésében, majd a számlák általános forgalmi adó tartalmát a cége negyedévi ÁFA-bevallásában levonásba helyezte, így az állami költségvetésnek közel 4,5 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A büntetlen előéletű férfi azonban a nyomozás során beismerő vallomást tett és vállalta az adóbevétel csökkenés megtérítését, melyre tekintettel az ügyészség az eljárást 1 évre felfüggesztette. Ha a feltételes felfüggesztés tartama eredményesen letelik, és kárt a gyanúsított teljes egészében megtéríti, az ügyészség az eljárást meg fogja szüntetni.

Címkék: felfüggesztett, kár, költségvetés, csal, kék hírek