A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága kérelmet nyújtott be a Kaposvári Járásbírósághoz annak a nőnek az ügyében, akiről holtnak nyilvánítása után 10 évvel derült ki, hogy mégiscsak életben van.

Édesanyja még 2008-ban kérte a jelenleg 39 éves gyermeke holtnak nyilvánítását a Kaposvári Városi Bíróságon, aki miután azt a 90-es évek végén csecsemőotthonban hagyta, és az ismeretlen helyre - feltehetően külföldre - távozott, azóta pedig nem adott magáról életjelet. A bíróság az édesanya kérelmét megalapozottnak találta, ezért lányát holtnak nyilvánította.

A holtnak nyilvánított nő 10 év elteltével, 2018 októberében megjelent Magyarország Hágai Konzulátusán azért, hogy új útlevelet csináltasson, azonban a nyilvántartások ellenőrzése során kiderült, hogy halottként van nyilvántartva. Amikor a történtekről kérdezték, úgy nyilatkozott, hogy 1998-ban távozott külföldre, azóta azonban Magyarországon nem járt, családjával nincs kapcsolata.

Magyarország Hágai Nagykövetségének konzulja ezt követően kereste meg a Somogy Megyei Főügyészséget, hogy kezdeményezzen nemperes eljárást a holtnak nyilvánítást megállapító bírósági végzés hatálytalanságának megállapítása iránt.

Jogi helyzete a Somogy Megyei Főügyészség eredményes perlése esetén rendeződhet, és kaphat ismételten útlevelet, amire jó esély van, mivel a holttá nyilvánított személy korábbi okmányaiban szereplő fényképek, valamint a konzuli jelzéshez mellékelt fénykép alapján a konzulátuson megjelent nő azonos a holtnak nyilvánított személlyel.

 

Címkék: nyilvántart, halott, útlevél, kék hírek