Eredményes ügyészi fellebbezés után mondta ki bűnösnek a Kaposvári Törvényszék azt az elsőfokon felmentett zimányi férfit, aki szándékosan segítséget nyújtott társainak egy lopás elkövetéséhez.

A Kaposvári Járási Ügyészség vádirata szerint a többszörösen bűntett előéletű, jelenleg is börtönbüntetését töltő férfi még 2015. évben telefonon nyújtott segítséget két társának, akik egy kaposvári felsőoktatási intézménybe törtek be, és onnan 606 ezer forint értékben loptak el kazánalkatrészeket. A vádlott ezalatt telefonon tartotta a kapcsolatot a másik két férfival, akiknek tanácsokat adott a bűncselekmény elkövetéséhez, illetőleg ígéretet tett arra, hogy el fogja szállítani őket a helyszínről.

Azonban a vádlottal szemben a bűncselekmény elkövetésének idején titkos adatszerzés volt folyamatban, így a társaival folytatott beszélgetéseit lehallgatták. Az első fokon eljáró Kaposvári Járásbíróság ennek ellenére úgy ítélte meg, hogy a telefonon közöltekkel a vádlott nem nyújtott segítséget, ezért felmentette a férfit.

Az ítélet ellen a Kaposvári Járási Ügyészség fellebbezést jelentett be, mivel az ügyészi álláspont szerint a lehallgatás során rögzített hangfelvételeken a vádlott egyértelműen a bűncselekmény előbbre vitelét szolgáló kijelentéseket tett, így - többek között - bíztatta társait a helyiségben működő riasztóberendezés hatástalanítására.

A másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék az ügyészi fellebbezéssel értett egyet, és az új Büntetőeljárási törvényt alkalmazva az felmentő ítélet hatályon kívül helyezése és az eljárás megismétlése nélkül állapította meg a felmentett vádlott bűnösségét, akit 1 év börtön fokozatú szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélt.

A másodfokú ítélet ellen a Somogy Megyei Főügyészség a büntetés súlyosítása, míg a védelem a vádlott felmentése iránt jelentett be fellebbezést, így az eljárás harmadfokon, a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Címkék: börtön, büntetés, telefon, vádlott, tolvaj, lop, kék hírek